Policija istražuje na šta je Dušan Bajatović spiskao 100 miliona evra!
Foto: Nebojša Mandić

Radna grupa MUP za „Srbijagas“

Policija istražuje na šta je Dušan Bajatović spiskao 100 miliona evra!

InfoBiz -
Tužilaštvo naložilo da se istraži zašto je direktor „Srbijagasa“ mimo zakona zaključio ugovore vredne 12,1 milijardu dinara

BEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je posebnu radnu grupu za ispitivanje zloupotreba Dušana Bajatovića u „Srbijagasu“, saopštio je Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, koji je protiv direktora tog javnog preduzeća podneo krivičnu prijavu zbog sumnji da je nezakonito potrošio više od 100 miliona evra.Pozivajući se na dopis Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, iz Topličkog centra navode da je novosadsko tužilaštvo u prethodnom periodu primilo više krivičnih prijava protiv Bajatovića i da ih je „radi prikupljanja potrebnih obaveštenja“ prosledilo MUP, koji je formirao „posebnu radnu grupu da proveri sve navode iz krivičnih prijava i ispituje celokupno poslovanje ‚Srbijagasa‘“.

Istraga u tokuU istom dokumentu, kojim se odgovora na pitanje šta je preduzeto povodom krivične prijave Topličkog centra i drugih članica Koalicije za nadzor javnih finansija protiv Bajatovića, navodi se da su operativne provere koje radi MUP i dalje u toku.Dragan Dobrašinović iz pomenute koalicije objašnjava za Kurir da je krivična prijava za zloupotrebu položaja podneta protiv Bajatovića još 12. novembra prošle godine, i to zbog zaključivanja ugovora tokom 2011. bez sprovedenih postupaka javnih nabavki, koji su bili obavezni, u ukupnom iznosu od 12,1 milijardu dinara.Prolongiranje slučaja- Reč je o nabavci kredita, i to direktnom pogodbom s bankama. Time je Bajatović prekršio Zakon o javnim nabavkama, prekoračio službena ovlašćenja i bankama omogućio korist od preko 100 miliona evra. Na ovo je upozorila i Državna revizorska institucija, pa smatramo da je sve jasno i da je tužilaštvo moglo odmah da predmet procesuira, a ne da ga prosleđuje MUP, čime već 330 dana opstruira ovaj slučaj - ocenio je Dobrašinović.U policiji su za Kurir nezvanično potvrditi da se postupa po nalogu tužilaštva, ali nismo dobili odgovore po kojim se sve prijavama istražuje Bajatović. Komentar ovim povodom nismo dobili ni iz Tužilaštva.

Dušan BajatovićISPITUJU ME PO SVIM OSNOVAMADirektor „Srbijagasa“ kaže da se poslovanje firme redovno ispituje:- Naše poslovanje se ispituje po svim osnovama i sumnjama, i tako treba da bude. Nadam se da će biti ispitani i svi koje je „Srbijagas“ naveo u krivičnim prijavama, jer zaštićenih više nema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track