POSLE 3 DANA: Proizvodnja fijata 500L nastavljena u tri smene
Foto: Beta Ap

Opet radno u Kragujevcu

POSLE 3 DANA: Proizvodnja fijata 500L nastavljena u tri smene

InfoBiz -
U FAS-u se i ranije dešavalo da se proizvodnja zaustavi na nekoliko dana, ali uglavnom, zbog kašnjenja u isporuci auto-delova

KRAGUJEVAC - Proizvodnja automobila "500L" u fabrici Fijat automobili Srbija (FAS) u Kragujevcu nastavljena je jutros, posle privremenog zastoja od tri radna dana, potvrdio je predsednik Samostalnog sindikata u toj fabrici Zoran Marković.

"Radnici u proizvodnji danas će raditi u tri smene a sa traka će ukupno sići 600 automobila fijat 500L", rekao je Marković. On je dodao da će se, po ranijem dogovoru sa rukovodstvom, i sutra raditi u tri smene. "U toku dana trebalo bi da se sastanemo sa poslovodstvom FAS-a, kako bi nas informisali o daljim koracima", rekao je Marković.

Radnici, pre svega u proizvodnji, nisu radili 5, 8. i 9. septembra, a rukovodstvo kompanije FAS je tada saopštilo "da je reč o privremenom i kratkotrajnom zastoju u proizvodnji, kako bi fabrika sačuvala resurse koji će uskoro biti u punoj funkciji". "Uzroci privremenog zastoja su eksternog karaktera i odnose se na dešavanja na evropskom i svetskom automobilskom tržištu, koja su uslovljena ekonomskim parametrima i samom ekonomskom krizom", navedeno je u saopštenju kompanije FAS.

U FAS-u se i ranije dešavalo da se proizvodnja zaustavi na nekoliko dana, ali uglavnom, zbog kašnjenja u isporuci auto-delova fabrici automobila u Kragujevcu. Marković je ranije izjavio "da fabrika bez novog modela automobila ili dodatnog posla neće moći normalno da funkcioniše u 2015. godini sa sadašnjih oko 3.000 radnika", zbog čega je Samostalni sindikat uputio dopis Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću, imajući u vidu da je država suvlasnik fabrike.

Poznavaoci automobilskog tržišta i ekonomski analitičari su juče izjavili da je proizvodnja u FAS-u zaustavljena zbog manje tražnje, jer, kako objašnjavaju, taj sektor je pogođen krizom u autoindustriji u Evropi, odnosima sa Rusijom koja je veliko tržište za njih, kao i da Fijatu ne ide na ruku prošlogodišnje vraćanje pošiljke modela "500L" s greškom, koji su prodati u Americi. Sagovornici tvrde i da model "500L" nije dovoljno konkurentan, kao i da je Fijatu za bolji plasman neophodan novi model.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track