POTPISAN SPORAZUM: Niže cene rominga u Srbiji, CG, BiH i Makedoniji
Foto: Reuters

Susret u Budvi

POTPISAN SPORAZUM: Niže cene rominga u Srbiji, CG, BiH i Makedoniji

InfoBiz -
Potpisani dokument predviđa postepeno ukidanje tarife za roming, od 1. januara 2015. godine

PODGORICA - Vlade Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Makedonije su danas u Budvi potpisale sporazum o smanjenju cene rominga, po uzoru na EU.Potpisani dokument predviđa postepeno ukidanje tarife za roming, od 1. januara 2015. godine."Dinamiku smanjenja cena utvrdiće koordinaciono telo sastavljeno od država potpisnica, najkasnije u roku od 30 dana od potpisivanja ugovora", rekao je novinarima u Budvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.Crna Gora, Srbija, BiH i Makedonija su se sporazumom obavezale da maksimalne cene rominga, telefoniranja, slanja poruka i prenosa podataka u mreži mobilne telefoniije u inostranstvu, budu na nivou cena u zemljama EU. Građani EU od 1. jula ove godine plaćaju upola manju cenu za usluge rominga nego što je to slučaj bio ranije i ta odluka o dozvoljenim roming tarifama je korak ka konačnom ukidanju te vrste usluge, a najkasnije do kraja 2015. godine. Sporazumu mogu pristupiti sve države regiona i Evropske unije.Primena međudržavnog sporazuma ne zavisi od saglasnosti operatera mobilne telefonije i države potpisnice će u narednih 30 dana uskladiti zakone sa sporazumom o nižim tarifama za roming."Predstoji razgovor za telekomunikackonim operaterima za koje je jasno da neće biti oduševljeni. Ovo je regionalna inicijativa i model saradnje koji stvara osnov da se olaksa život građana i izjednači sa standardom građana EU', rekao je Ljajic.Ministar tgransporta i komunikacija u BiH Damir Hodžić rekao je da su bosanskohercegovački operateri koji su u vlasništvu države saglasni da se tarife za usluge rominga snize.Ljajić je rekao i da će države potpisnice tražiti od EU da građani regiona, kada putuju u EU, plaćaju iste cene roming usluge kao i potrošaci iz Unije. Takvu inicijativu Brisel je ranije odbio. "Prva takva naša inicijativa je odbijena. Nismo optimisti, ali ćemo pokušati", dodao je Ljajić.

Ljajić:Cene rominga za tri godine na nivou EU

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da je poptisivanjem sporazuma o romigu stvoren pravni osnov da se za tri godine cena rominga u regionu snmanje na nivo cena u EU. Ljajić je rekao da je za primenu sporazuma koji su u Budvi potpisale Srbija, Crna Gora, Makedonija i BiH preostalo da se urade još tri stvari od kojih je jedna razgovor sa operaterima. "Mi smo već imali razgovore sa tri operatera koja posluju u Srbiji. Lagao bih kada bih rekao da su srećni što ulazimo u ovaj proces, ali objasnili smo im proceduru i izneli neke argumente zašto je potpisvanje Sporazuma i u njihovom interesu - jer će se povećati frekvencija telekomunikacionog saobraćaja", rekao je Ljajić.

On je rekao da će Koordinaciono telo, koje je već formirano, u narednih mesec dana utvrditi dinamiku snižavanja cene rominga u naredne tri godine. "Danas pet puta skuplje plaćamo minut razgovora u romingu, nego zemlje EU, tri puta skuplje je slanje SMS, a korišćenje prenosa podataka je 33 puta skuplje. To je glavni argument zašto je ovaj sporazum važan za građane naših zemalja", rekao je Ljajić. Da bi se sporazum primenio biće potrebna i izmena propisa zemalja potpisnica sporazuma.

"Srbija će ići u proceduru izmene zakona kojom će biti propisana maksimalna cena za roming usluge, na isti način kako je to urađeno Uredbom EU iz 2012", rekao je on i dodao da će operaterima biti ostavljena mogućnost da ponude i niže cene. Ljajić je rekao da je Sporazumom predviđeno da se i to uradi u narednih mesec dana. "Na potpisivanju nisu bili predstavnici Albanije i Turske, jer nisu završili svoje procedure, ali sporazum ostaje otvoren i očekujemo da mu se uskoro priključe i te dve zemlje", rekao je LJajić. On je dodao da na sastanku dogovoreno da se ponovo pokrene inicijativa prema EU da se za stanovnike regiona u EU primenjuju niže cene rominga koje važe za stanovnike EU.

"Prva inicijativa koju smo pokrenuli sa sa Makedonijom i Crnom Gorom nije urodila polodom. Sad sve zemlje potpisnice upućuju inicijativu ponovo, ne mogu reći da smo veliki optimisti, ali to je naš legitimni cilj", rekao je Ljajić. On je istakao da je reč o regionalnoj inicijativi kao modelu saradnje u regionu, pre svega privredne. "To je značajno zbog privlačenja stranih investicija i zbog zajedničkog nastupa prema trećim tržištima.

Tako ćemo i u nekim drugim oblastima ponuditi slične dogovore i aranžmane", najavio je Ljajić. Sporazum o sniženju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama potpisali su Ljajić, i ministri Crne Gore, Vujica Lazović i BiH, Damir Hadžić, kao i zamenik ministra Makedonije Marta Arsovska Tomovska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track