POTVRĐENO: Američki Esmark ide na tender za Železaru Smederevo
Foto: Nebojša Mandić

Posle razgovora u Londonu

POTVRĐENO: Američki Esmark ide na tender za Železaru Smederevo

InfoBiz -
Veoma smo zahvalni premijeru i svim predstavnicima srpske vlade na njihovoj saradnji, a premijera Vučića smo obavestili da je Esmark nameran da se javi na tender i da će dati svoju ponudu, rekao je predsednik kompanije Džim Bušar

LONDON - Američka kompanija Esmark potvrdila je da je zainteresovana za preuzimanje "Železare Smederevo" i da će se prijaviti na tender. Predsednik kompanije Esmark, Džim Bušar, koji je juče u Londonu razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao je da su imali "izuzetno produktivne i korisne razgovore", i da ih je premijer Vučić obavestio o namerama srpske vlade da kroz nekoliko dana raspiše javni tender za železaru, navodi se u saopštenju Esmarka.

"Veoma smo zahvalni premijeru i svim predstavnicima srpske vlade na njihovoj saradnji, a premijera Vučića smo obavestili da je Esmark nameran da se javi na tender i da će dati svoju ponudu", rekao je Bušar.

On je saopštio i da je kompanija Esmark formirala menadžment tim koji će biti spreman ukoliko se usvoji njihova ponuda na tenderu, dodajući da taj tim ima veliko iskustvo na poslovima po Evropi i da je prethodno, između ostalog, radio na revitalizaciji kompanije U.S. Stil iz Košica.

Kako se dodaje, Esmark je privatna porodična kompanija koja je tokom godina razvila posao u nekoliko grana, mada ima jake korene u industriji čelika. Kompanija se sada skoncentrisala u nekoliko ključnih industrijskih oblasti - u istraživanju nafte i gasa, u avionskoj industriji, u poslovima nekretnina, tehnologiji...

Premijer Vučić je, posle razgovora u Londonu sa predsednikom Esmarka, Džimom Bušarom, rekao da je dogovor o "Železari Smederevo" veoma blizu.Javni poziv će biti objavljen za sedam-osam dana, a tender za 35 do 40 dana, rekao je Vučić.

"Mislim da smo imali veoma, kao što je Esmark naveo u saopštenju, plodotvorne razgovore i mislim da radnici Železare imaju razloga za zadovoljstvo", kazao je Vučić.Prema njegovoj oceni, razgovor sa Bušarom je za Srbiju najvažniji sastanak, iako je u Londonu razgovarao i sa Tonijem Blerom, Vilijamom Hejgom, Filipom Hamondom, Borisom Džonsonom.

Premijer Srbije je naglasio da će po povratku u Beograd vest preneti predstavnicima sindikata.Kako je dodao, železara danas proizvodi 380.000 tona čelika, a proizvodiće 2,2 miliona tona.Vest o železari dobra je i za radnike u Smederevu, ali i za celu Srbiju, naglasio je premijer.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track