PRIVATIZACIJA: Stigle ponude za 60 preduzeća, najprivlačniji PKB
Foto: Zorana Jeftić

Agencija za privatizaciju

PRIVATIZACIJA: Stigle ponude za 60 preduzeća, najprivlačniji PKB

InfoBiz -
Pored poljoprivrednika, dobrom ishodu se mogu nadati i rudnik "Resavica" i RTB "Bor", banje i drugi turističko-ugostiteljski objekti

BEOGRAD - Agenciji za privatizaciju stigle su ozbiljne ponude za 50 do 60 preduzeća, a Vlada se nada da će, uz određene ustupke, uspeti da proda oko 150 preduzeća, od 502 firme koje su ponuđene na prodaju.

Do 15. septembra stigla su 1.732 pisma investitora, a Poljoprivredni kombinat "Beograd" je najprivlačniji - za njega je zainteresovano 11 investitora, naveo je RTS.

Pored PKB, investitorima su privlačni i voćari iz Porečja u Vučju.

"Ja nisam iznenađen interesovanjem, hrana je interesantna.Posebno je veliko interesovanje za PKB. Bilo je dosta i stranih i domaćih firmi i fondova koji su se interesovali, kao i za trenutni status posla koji PKB radi", rekao je generalni direktor PKB korporacije Dragiša Petrović.

Prošle godine država je firmama u restruktuiranju otpisala tri milijarde dinara duga za poreze i doprinose i sada po tom osnovu duguju 600 miliona dinara. Na to dolaze dugovi bankama i drugim poveriocima. Ukupno sedam milijardi dinara.

Pored poljoprivrednika, dobrom ishodu se mogu nadati i rudnik "Resavica" i RTB "Bor", banje i drugi turističko-ugostiteljski objekti.

Međutim, ko tačno ide dalje, a kome sledi katanac i likvidacija još se ne zna, jer su radne grupe tek počele da analiziraju ponude. Ipak, RTS saznaje da su ozbiljne ponude stigle za 50 do 60 preduzeća.

"Ako bi se privatizovalo 50 do 60 preduzeća, to bi bio veliki uspeh za Srbiju ili bar 20, 30 koji su značajni za gradove, regione. Nije isto FAP, 'Petoletka' ili neka od malih preduzeća", kaže ekonomista Milojko Arsić.

Arsić napominje da se svaka privatizacija može smatrati velikim uspehom, čak i ako se preduzeće ne proda, jer, kako kaže, stvoriće se uslovi da drugi dođu do imovine kojom ono neuspešno raspolaže, do zemljišta, zgrada, pa možda i radnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track