PROPAST: Evro ide na 120 dinara!
Foto: Dragana Udovičić

Potvrđeno pisanje Kurira o daljem slabljenju dinara

PROPAST: Evro ide na 120 dinara!

InfoBiz -
Domaća valuta nastaviće da pada, a kolebanje kursa posledica je odliva kapitala iz Srbije, upozorio Stamenković, član Saveta guvernera NBS

BEOGRAD - Kurs evra do kraja godine preći će 119 dinara i ići najviše do 120 dinara, a kolebanje kursa posledica je odliva kapitala iz Srbije - izjavio je juče ekonomista Stojan Stamenković, potvrdivši tako podatke koje je Kurir već objavio krajem avgusta.Stamenković je podsetio da je iz Narodne banke Srbije (NBS) rečeno da je na rast kursa dinara poslednjih dana uticalo i špekulativno ponašanje nekih banaka, ali nije mogao da precizira o kojim bankama je reč.Mešetarenje- Sednica Saveta guvernera NBS trebalo bi da bude održana ovih dana, i tada planiram da pitam o kojim bankama je reč - rekao je Stamenković, koji je i član Saveta guvernera NBS. On je na predstavljanju novog broja Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) rekao da su autori ovog biltena i dalje pristalice kontrolisanog plivajućeg kursa dinara jer bi, kako kaže, uz fiksni kurs gotovo odmah procvetalo crno tržište.

Stojan Stamenković
Stojan Stamenković

Podsetimo, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je nedavno izjavila da NBS pažljivo prati poteze „domaćih učesnika na deviznom tržištu, među kojima ima i onih koji pokušavaju da mešetare kako bi zaradili na promenama odnosa dinara i evra“. Finansijski analitičar Dragovan Milićević kaže za Kurir da guvernerka ne može u šiframa da govori o špekulativnom ponašanju nekih banaka jer NBS zna šta se dešava na dnevnom nivou na deviznom tržištu.Ko su špekulanti- Drugim rečima, tačno se zna ko je koliko deviza prodao, a ko koliko kupio. Takođe se zna da sve strane kompanije i banke koje posluju u Srbiji imaju legitimno pravo da svoju dobit iznesu u zemlju gde im je centrala, i to nisu nikakve špekulacije, već zakonska mogućnost. Pošto dinar nije konvertibilna valuta, ovi subjekti na međubankarskom tržištu kupuju devize i legalno obavljaju transfer. Naša je sreća da to ne rade u velikom obimu jer da rade, Srbija bi doživela kolaps - ukazuje Milićevi i podseća da nam je bilo dobro kada su dolazile strane investicije. - Sada je došlo vreme da se kroz dobit taj novac iznese, odnosno da valorizuju svoju investiciju - tvrdi Milićević.

S  Kurir, 29. avgust 2014.
S Kurir, 29. avgust 2014.

Aranžman sa MMFTRAŽITI REPROGRAM DUGAStamenković je juče ocenio da bi Srbija do kraja 2014. morala da sklopi aranžman sa MMF kako bi mogla da pregovara sa kreditorima o odlaganju vraćanja kredita.On je naveo da od kreditora treba tražiti da se otplata glavnice odloži za određene kredite i dodao da bi trebalo o tome pregovarati sa međunarodnim institucijama, državama i bankama.

ČINJENICEKretanja- 975 miliona evra prodala je NBS od početka godine na međubankarskom deviznom tržištu kako bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije kursa- Najviša srednja vrednost kursa dinara bila je 1. januara - 114,64 dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track