PUMPADŽIJE, GDE JE RIKVERC: Nafta jeftinija za 17 odsto, a cene goriva u Srbiji iste!
Foto: Think

Čudna logika srpskog tržišta

PUMPADŽIJE, GDE JE RIKVERC: Nafta jeftinija za 17 odsto, a cene goriva u Srbiji iste!

InfoBiz -
Profit: Iako je cena „crnog zlata“ za tri meseca pala sa 104 na 86 dolara za barel, većina srpskih snabdevača nije menjala maloprodajni cenovnik

BEOGRAD - Sirova nafta za poslednja tri meseca pojeftinila je oko 17 odsto, a u isto vreme cene goriva na pumpama u Srbiji ostale su mahom iste, budući da ih većina snabdevača nije menjala.Na pitanje Kurira zašto nije bilo odgovarajućeg pojeftinjenja, prodavci nemaju jasan odgovor, ali priliku da nešto urade imaće narednih dana jer analitičari najavljuju da će „crno zlato“ još pojeftiniti za dvadesetak odsto.Srbija najviše prerađuje rusku naftu tipa „ural“, čija je cena sredinom avgusta bila 104 dolara za barel, a ovih dana je samo 86, što je pad od 17 odsto.Nebojša Atanacković, predsednik Nadzornog odbora „Nafte a.d.“, smatra da je pojeftinjenje sirove nafte moralo da se odrazi na maloprodajne cene.- Istina, ne odmah, ali posle nekog vremena sigurno. Te dve stvari su u velikoj meri povezane - navodi Atanacković.On kaže da su slaba konkurencija u prometu i uvozu razlog što na pumpama nije bilo pojeftinjenja.Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija, smatra da problem predstavljaju nove takse, kurs dinara, visoki porezi...- Na polovinu maloprodajne cene naftaši nemaju uticaj jer su to državni porezi i akcize. Od pre dva dana naftne firme moraju da državi po svakom litru daju još 2,6 dinara na ime finansiranja obaveznih rezervi nafte. Važno je i to što se nafta kupuje za dolare, a ova valuta je ojačala u odnosu na dinar - objašnjava on.

NaftašiSMANJUJEMO PO DINARPitali smo najveće snabdevače da li su u poslednja tri meseca snizili cene. Iz NIS su odgovorili da su u tom periodu četiri puta snizili cene benzina BMB 95 i dizela, dok je TNG pojeftinio čak 11 puta. Iz „Lukoila“ kažu da su cene naftnih derivata tri puta snižavane, i to u proseku za po jedan dinar, dok iz MOL, OMV, EKO Srbije i „Petrobarta“ nismo dobili odgovore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track