RAČUNICA: Tadić u penziju 2023, a Vulin tek 2037. godine!

Uslovi za penzionisanje važe i za političare

RAČUNICA: Tadić u penziju 2023, a Vulin tek 2037. godine!

InfoBiz -
Po novom zakonu se od 2032. prestaje s radom u 65. godini, a prevremeno sa 40 godina staža, što bi mogli da iskoriste i funkcioneri

BEOGRAD - Ministar rada Aleksandar Vulin mogao bi da ode u penziju tek 2037, premijer Aleksandar Vučić dve godine pre njega, dok bi bivši predsednik Srbije Boris Tadić mogao da se penzioniše već za devet godina, pokazao je proračun usklađen s najnovijim uslovima odlaska u penziju.

Sličnu sudbinu, kad je reč o tome koliko će još morati da rade, doživeće i građani Srbije imajući u vidu julske izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju. Novi zakon predviđa postepeno izjednačavanje starosnog uslova za muškarce i žene, te će oba pola od 2032. u penziju ići sa 65 godina života. To znači da će lepši pol raditi pet godina duže. Ovim povodom se pojavio specijalizovani sajt Penzionisanje.vidimose, na kome svako može da sazna kad će dobiti prvu penziju.

Odgovarajući na pitanje o penzionisanju političara, Nadežda Satarić, predsednica nevladine organizacije za brigu o starima Amiti, kaže za Kurir da se za njih ne sekira jer će oni sebe obezbediti do tada. Ona smatra da nadležni ne bi trebalo da gledaju staž, već koliko ko može da radi.- Produžavanje radnog veka da bismo se uskladili sa standardima EU je besmisleno jer je naš životni vek pet godina kraći od evropskog. Ljudi se moraju stimulisati da rade duže, ali treba stvoriti i uslove da mladi rade, kako ne bi živeli od penzije roditelja - kaže ona.Poslednje izmene Zakona o PIO uvode „prevremene starosne penzije“, što znači penzionisanje i pre 65. godine života, ali uz ispunjenje uslova od 40 godina staža i odricanje od određenog procenta penzije. To znači smanjenje od 0,34 odsto za svaki mesec ranijeg odlaska u penziju, a u odnosu na opštu starosnu granicu od 65 godina. Tokom prelaznog perioda biće omogućeno prevremeno penzionisanje i sa manje od 60 godina života, na primer, tokom 2015. sa 55 godina za muškarce i 54 godine i četiri meseca za žene, ali će umanjenje biti 20,4 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track