REVIZIJA: Vulin nezakonito oduzima penzije!
Foto: Shutterstock

Pravnici upozoravaju na posledice

REVIZIJA: Vulin nezakonito oduzima penzije!

Društvo -
Fond PIO nema pravo da posle tri godine od utvrđivanja gubitka radne sposobnosti poziva osiguranika na kontrolni pregled

BEOGRAD - Revizija invalidskih penzija nije u skladu sa Zakonom o penziono invalidskom osiguranju, zbog čega oni kojima su penzije oduzete mogu da tuže državu, tvrde za Kurir pravnici koji se godina bave radno-penzijskom problematikom.- Izvesno je da će se oštećeni penzioneri obratiti sudu i sigurno će dobiti spor, pa će država morati da im isplati penzije s kamatom - upozorava Zorica Tršić, advokat i nekadašnji radnik Fonda PIO, povodom revizije invalidskih penzija koju je pre nekoliko nedelja započelo Ministarstvo rada.Provera bez osnovaResorni ministar Aleksandar Vulin tim povodom je saopštio da se proverava 15.158 penzija, a da je 126 dosad oduzeto. Kontrolišu se, kako je rekao, penzije odobrene od 1. januara 1990. do 5. septembra 2014.Tršićeva je izričita da ne postoji pravni osnov za reviziju penzija odobrenih do 2003, a za one koje su izdate posle ove godine potrebno je nezavisno tumačenje Zakona o PIO. Fond se, kako navodi, poziva na član 96 zakona, koji, prema njenom tumačenju, dozvoljava kontrolu najkasnije tri godine od dobijanja penzije.- Lekari Fonda PIO nisu hteli da rade u komisijama za reviziju jer znaju da je sve nezakonito - objašnjava ona i dodaje da bi država mogla legalno da kontroliše jedino penzije odobrene u poslednje tri godine, ili da donese leks specijalis koji bi se odnosio na sve slučajeve.Njena koleginica Irena Drča navodi da su prava stečena po propisima donetim pre zakona iz 2003. trajna, pa bi primena člana 96 na te slučajeve značila uvođenje retroaktivnog principa važenja zakona, što je suprotno načelima pravne države.- Fond nema pravo da posle tri godine od dana utvrđivanja potpunog gubitka radne sposobnosti poziva osiguranika na kontrolni pregled i da se na taj način obavlja revizija. Pravo važi za sve i niko nije iznad zakona - navodi ona.Deset kandidataInače, kako saznaje Kurir, na konkurs za direktora Fonda PIO prijavilo se desetak kandidata, među kojima su i neki sadašnji i bivši rukovodioci ove institucije. Kao najozbiljniji kandidati izdvojili su se sadašnja v. d. direktorka Dragana Kalinović, njena pomoćnica Vesna Stojanović, a tu je i Dragutin Radosavljević, nekadašnji direktor Poreske uprave. Konkurisao je i Goran Lončar, koji je ranije već bio na čelu ove kuće i započeo njene reforme.

Ministarstvo radaSVE PO ZAKONU O PIOU Ministarstvu rada kažu da se penzije kontrolišu na osnovu člana 96 Zakona o PIO.„Fond PIO može po službenoj dužnosti da pokrene postupak za utvrđivanje promena nastalih u stanju invalidnosti kod korisnika invalidskih penzija. Osim toga, Fond određuje i obavezan kontrolni pregled najkasnije u roku od tri godine od dana utvrđivanja invalidnosti. Članovima 110 i 122 zakona predviđeno je oduzimanje penzije ako prestanu da postoje uslovi za njeno dobijanje i kad se osiguranik bez opravdanih razloga u određenom roku ne odazove pozivu za pregled“, objašnjavaju u tom ministarstvu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track