RIGOROZAN PLAN: Plate i penzije moraju hitno pasti za 15 odsto
Foto: Fonet

Ušteda u budžetu

RIGOROZAN PLAN: Plate i penzije moraju hitno pasti za 15 odsto

InfoBiz -
Vlada više nema izbora. Da je moglo drugačije, ni Rumuni ne bi smanjili plate za 25 odsto, ukazuje Pavle Petrović

BEOGRAD - Za konsolidaciju srpskog budžeta neophodno je smanjenje penzija i plata u javnom sektoru za 15 odsto u rebalansu budžeta. To će doneti 800 miliona evra uštede i to je jedina mera koja će efekte imati već 2015. godine. Ukoliko se pak ostane na smanjenu od 10 odsto za plate i penzije, neminovno je povećanje poreza, izjavio je juče predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.Petrović je istakao da će rebalans budžeta, koji se očekuje u septembru, pokazati da li je Srbija na dobrom putu, da li se smanjuju plate i penzije ili će se nastaviti po starom, što bi već u prvoj polovini 2015. godine državu moglo da dovede do krize javnog duga. On je podsetio da je Fiskalni savet 2012. govorio o zamrzavanju plata i penzija, a u 2013. godini o smanjivanju za 10 odsto.Bankrot već kuca na vrata- Da je moglo drugačije, da li mislite da bi Rumuni išli na smanjivanje plata od 25 odsto, da li bi to uradila Portugalija, Grčka. Opasnost od izbijanja krize javnog duga nalaže neodložno sprovođenje fiskalne konsolidacije i Vlada Srbije više nema mnogo izbora, niti mogućnost daljeg odlaganja - istakao je Petrović i dodao da je javni dug na kraju juna dostigao 21,2 milijarde evra, odnosno 66 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da bi do kraja godine mogao da dostigne 73 odsto BDP, što je visoko zabrinjavajući nivo.- Deficit budžeta Srbije u 2014. iznosiće više od 2,6 milijardi evra, odnosno 8,3 odsto BDP, što će biti najveći deficit u Evropi, izuzev možda Ukrajine, što je dobar pokazatelj neodrživosti fiskalne pozicije u kojoj se Srbija trenutno nalazi - decidirano su naveli finansijski stručnjaci, podsećajući da je javni dug Srbije od početka 2009. godine do kraja 2013. porastao za oko 35 odsto BDP, odnosno za oko 12 milijardi evra, što ukazuje na neodrživost domaćih finansija.Zaustaviti dug na 80 odsto BDP- U najboljem slučaju, uz smanjenje deficita budžeta javni dug će se u naredne tri godine zaustaviti na 80 odsto BDP. Srbiji će biti potrebno po pet milijardi evra godišnje da se zadužuje da bi platila deficit i dugove koji pristižu u tom periodu - rekao je Petrović.On je istakao da je pet milijardi evra oko 17 odsto BDP Srbije, a po međunarodnim standardima, nivo godišnjeg zaduživanja od 15 odsto BDP ukazuje na visok rizik od krize javnog duga.- Fiskalna konsolidacija mora da počiva na dovođenju u red javnih i državnih preduzeća, smanjenju izdvajanja za penzije i plate i strukturnim reformama - zaključak je finansijskih stručnjaka.U Ministarstvu finansija Kuriru je rečeno da jedino ministar Dušan Vujović može da da izjavu o predlogu Fiskalnog saveta da je neophodno smanjenje plata i penzija za 15 odsto, ali da je on ceo dan u Skupštini, pa je nemoguće doći do njega. Komentar nismo dobili ni od ministarke za državnu upravu Kori Udovički, kao ni od premijera Aleksandra Vučića, a u oba slučaja poručeno nam je da su zauzeti reformskim zakonima u Skupštini.

Slikovito„EPS BI POJEO TELEKOM ZA GODINU“Stručnjaci kažu da „Srbijagas“ duguje 1,2 milijarde evra, što znači da za četiri godine „pojede“ jedan „Telekom“. - EPS je mnogo veći od „Srbijagasa“ i on bi za godinu dana mogao da napravi gubitak za koji je „Srbijagasu“ bilo potrebno četiri do pet godina - kaže Pavle Petrović.

OptimističnoPRIHODI MANJI ZA 50 MILIJARDIPredstavnici Fiskalnog saveta kažu da će javni prihodi Srbije u 2014. biti manji za oko 50 milijardi dinara od onih koji su utvrđeni budžetom.- Najveći deo podbačaja javnih prihoda, od 30 do 35 milijardi dinara, jeste zbog izmenjenih ekonomskih uslova. Dok je manjak od 20 milijardi dinara nastao zbog optimističnog planiranja budžeta, u kome su uračunati projektovani prihodi od mera protiv sive ekonomije, koje su izostale - kazao je Nikola Altiparmakov.

Vučković„DUNAV“ U GUBICIMA, A ZAPOSLILI 1.500 LJUDI„Dunav osiguranje“ pet godina posluje u minusu, a broj zaposlenih je istovremeno povećan za 50 odsto, tvrdi član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.- Ova kuća je godinama u minusu. Zapošljava više od 3.000 ljudi, a u 2012. je zabeležila gubitak od 1,5 milijardi dinara - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track