Roming na Balkanu od 2016. pet puta jeftiniji
Foto: Thinkstock

Balkanska telekomunikacijska unija

Roming na Balkanu od 2016. pet puta jeftiniji

InfoBiz -
U ponedeljak potpisivanje sporazuma koji će omogućiti da cene rominga između Srbije, CG, Makedonije, BiH i Albanije postepeno budu smanjene na nivo koštanja te usluge u EU

BEOGRAD - Predstavnici pet država regiona, uključujući i Srbiju, u ponedeljak će u Budvi potpisati međudržavni sporazum koji predviđa postepeno snižavanje cena telefonskog saobraćaja u romingu kako bi one od 2016. godine bile snižene na nivo koštanja te usluge u okviru Evropske unije.Dogovor se odnosi kako na razgovore tako i na SMS i internet usluge preko mobilnih telefona, čije bi cene u zemljama potpisnicama sporazuma od 2016. mogle biti niže od tri do čak 33 puta.Paprene cene uslugaMinistar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić objašnjava da će, osim njega, sporazum potpisati i predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Albanije, a za priključenje ovoj svojevrsnoj „balkanskoj roming uniji“ zainteresovana je i Turska.- Osnovna ideja je da cene rominga između naših država budu smanjene na nivo cena u EU, koje su sad višestruko niže nego kod nas. Podaci govore da je minut razgovora u romingu kod srpskih operatera u proseku pet puta skuplji nego u EU, SMS poruke su skuplje tri puta, a cene prenosa podataka internetom su čak 33 puta više - istakao je Ljajić za Kurir.

Ljajić: Cene SMS u romingu više su tri puta, a GPRS čak 33 puta nego u EU
Ljajić: Cene SMS u romingu više su tri puta, a GPRS čak 33 puta nego u EU

On navodi bi se usklađivanje cena vršilo fazno, odnosno dinamikom kojom su to uradile evropske zemlje. Podsetimo, građani EU su cenu odlaznog poziva u romingu od 29 evrocenti za minut razgovara iz 2012. godine smanjili na 24 evrocenti za godinu dana, odnosno na 19 evrocenti u ovoj godini, a to će važiti do 2017.Niže cene, veći promet- Predlog je da na Balkanu roming pojeftinjuje u naredne dve godine i da od 2016. imamo istu cenu od maksimalnih 19 evrocenti po minutu za odlazne pozive. O tome ćemo posle potpisivanja sporazuma razgovarati sa svim mobilnim operaterima. Smatram da će se i njima ovo isplatiti jer će im niže cene doneti veći promet i zaradu. Zbog previsokih cena rominga građani zapadnog Balkana sad izbegavaju da koriste tu vrstu usluge kad putuju van svoje zemlje - zaključio je Ljajić.

Operateri negodujuMEŠANJE DRŽAVE SUVIŠNOMobilni operateri u Srbiji nisu oduševljeni mešanjem države u njihovo poslovanje. Iz „Vip mobajla“ očekuju rok od najmanje tri do pet godina za postepeno ujednačavanje cena roming usluga. U „Telenoru“ smatraju da je ukidanje rominga za zemlje u regionu veoma kompleksan i dugotrajan proces, dok u „Telekomu Srbije“ ističu da bi svi operateri trebalo da budu upoznati s detaljima inicijative kako bi izneli svoje stavove.(S. T.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track