ŠEĆERANE UCENJUJU: Nude uzgajivačima 15 odsto manje ili nema otkupa
Foto: Rojters Ilustracija

Obaraju cenu šećerne repe

ŠEĆERANE UCENJUJU: Nude uzgajivačima 15 odsto manje ili nema otkupa

InfoBiz -
Sa „Helenikom“ sam ugovorio sav rod, koji oni neće uzeti ako ne pristanem na sniženje i izgubim milion evra, ukazuje Zoran Matijević

BEOGRAD - Pred početak kampanje vađenja i prerade šećerne repe, šećerane u Srbiji su svojim kooperantima zagorčale rod jer su ih po principu uzmi ili ostavi uslovile da prihvate iznenadno sniženje otkupne cene za 10 do 15 odsto, saznaje Kurir.Ako se uzme da je u našoj zemlji repom zasejano oko 60.000 hektara, a da je prosečan prinos od 55 tona po hektaru, onda će ovom veštom akrobatikom šećerane neplanirano inkasirati oko osam i po miliona evra, za koliko će manje platiti uzgajivačima, odnosno prodavcima repe.AneksiNaime, kako su nam potvrdili kooperanati „Helenik šugara“, njima je prethodnih dana ponuđen aneks ugovora o otkupu, sa cenama koje su u odnosu na ugovorene niže za četiri do šest evra po toni, a ukoliko ne prihvate izmenjene uslove, ugovori će biti raskinuti. Jedan od najvećih gubitnika ove vešte akrobatike biće sigurno „Matijević agrar“, koji je s „Helenikom“ ugovorio svu svoju proizvodnju šećerne repe na 3.000 hektara.Svetsko tržište- Šećerane se ponašaju ucenjivački jer traže od poljoprivrednih proizvođača da aneksiraju već postojeće ugovore i neće da počnu vađenje šećerne repe, iako su krenuli optimalni rokovi, sve dok ratari ne prihvate cenu koja je niža od 10 do 15 odsto. To je „Helenik šugar“ ponudio i našoj kompaniji, pa ako prihvatim, biću na gubitku milion evra - ukazuje za Kurir direktor „Matijević agrara“ Zoran Matijević, i ukazuje na dodatne sporne odredbe aneksa ugovora.- Oni traže da mi pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću pristanemo na ponuđene cene i da ih pritom ne tužimo. To nije uradila samo ova kompanija, već sve šećerane, i to je njihov dogovor zbog pada cene šećera na svetskom tržištu - kaže Matijević i dodaje da ovakvom politikom šećerane mogu već naredne godine da unište celokupan rod šećerne repe.- Sad je problem niska cena na svetskom tržištu i ovakvim potezima se sav teret prevaljuje na leđa proizvođača, a kad su šećerane ostvarivale dobit, nisu je delili s nama, već su je prošle godine izvukle putem dividendi u matične kompanije, da bi se sad pravdali da nemaju novca da ispune ugovore. Zbog takve politike ne bi bilo čudno da još koja šećerana ode u stečaj. Za ovakvo stanje je kriva i država, koja je šećeranama išla naruku, pa je čak zabranila izvoz šećerne repe u Hrvatsku, zbog čega je tamošnje šećerane tuže - kaže Matijević.

„Helenik“O DIVIDENDAMA UMESTO O CENAMAIz „Helenik šugara“ nisu želeli da odgovore da li su tačne tvrdnje kooperanata da su ponudili niže cene za otkup šećerne repe, ali navode da imaju primedbe na prethodno pisanje Kurira jer oni još uvek nisu isplatili dividende od 10 miliona evra, već je to samo odluka skupštine akcionara. Takođe, tvrde da svoje dugove uredno servisiraju.

Miladin ŠevarlićKRIVA JE DRŽAVANajpoznatiji srpski agroekonomista prof. Miladin Ševarlić kao najodgovorniju stranu za predstojeći problem s otkupom repe i ovakvo ponašanje šećerana navodi državu Srbiju.- Država je kriva što je dozvolila ovakav način privatizacije prehrambene industrije, u kojem proizvođač nakon stavljanja na vagu svoje muke nema više prava da odlučuje o sudbini svog proizvoda. Zbog toga sad proizvođači šećerne repe nemaju izlaza- kaže Ševarlić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track