SEDNICA TRILATERALE U BG Kovačić: Zašto toliko tajnosti? Mi ne prodajemo pelene, radimo i ćutimo!
Foto: Printskrin

Trideset osma sednica Evropske Trilateralne komisije u Beogradu

SEDNICA TRILATERALE U BG Kovačić: Zašto toliko tajnosti? Mi ne prodajemo pelene, radimo i ćutimo!

InfoBiz -
Skup će otvoriti predsednik Žan-Klod Triše, nekadašnji šef Evropske centralne banke. Među zvanicama su i predstavnici Bundestaga i Doma lordova, doskorašnji premijer Italije, guverner nacionalne banke Belgije. Najzvučnije ime - Piter Saterlend, predsednik "Goldman Saksa", najveće investicione banke na svetu

Negde baš između posete ruskog predsednika i kineskog premijera, Beograd će ugostiti Trilateralnu komisiju. Reč je o organizaciji najvećih svetskih industrijalaca, bankara, bivših ili aktuelnih političara, čiji uticaj, kažu, prelazi granice nacionalnih država.

Mit o Trilaterali kao svetskoj vladi koja iz senke upravlja planetarnom politikom, verovatno leži u njenoj tajnosti - razgovori uvek ostaju iza zatvorenih vrata. Šta se iza njih dešava, pokušali smo da saznamo od jednog od tri srpska člana.

"Možda bi neko voleo da upralja svetom, ali mislim da je to veoma teško", kaže Jovan Kovačić iz Srpske grupe Trilateralne komisije. Trideset osmu sednicu Evropske Trilateralne komisije u Beogradu otvoriće predsednik Žan-Klod Triše, nekadašnji šef Evropske centralne banke. Među zvanicama su i predstavnici Bundestaga i Doma lordova, doskorašnji premijer Italije, guverner nacionalne banke Belgije. Najzvučnije ime - Piter Saterlend, predsednik "Goldman Saksa", najveće investicione banke na svetu.

"To su predstavnici velikog biznisa i banaka, koji su svi u sprezi deljenja informacija i planiranja šta će biti dalje jer to je sve veoma važno i za veliki biznis", objašnjava Kovačić.

Srbija je deo tog društva postala prošle godine u Berlinu, na sastanku na kom je govorila i Angela Merkel. I na berlinskom, a i na predstojećem beogradskom skupu, govoriće i srpski premijer. "Zašto toliko tajnosti? Mi ne prodajemo pelene, mi radimo, ćutimo - radimo. Nemamo potrebe da dajemo mnogo izjava", kaže Jovan Kovačić iz Srpske grupe Trilateralne komisije. Otuda verovatno i toliko pažnje javnosti, ali i sumnje.

U kabinetu Baraka Obame u prvom mandatu našlo se čak deset članova Trilaterale. I doskorašnji italijanski i grčki premijer su se pravo iz Komisije zaputili u Rim i Atinu da izbave zemlje iz krize. U svetsku elitu svrstali su se i srpski predstavnici. Sva trojica su članovi beogradskog međunarodnog, naučno-istraživačkog udruženja Most Istok–Zapad.Tema za Trilateralu biće i kriza u Ukrajini. Za istim stolom u Beogradu predstavnici i Kijeva i Moskve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track