Šest splavova utajilo 10 miliona dinara?!
Foto: Nemanja Pančić

Poreska, policija i BIA češljali brodove-diskoteke

Šest splavova utajilo 10 miliona dinara?!

InfoBiz -
Poreznici pronašli crne knjige u kojima se navodi kako se knjiži na belo, a kako na crno. Gazde splavova u pomoć zvale i svoje veze u policiji

BEOGRAD - Nakon poreskog udara na kockarnice, prvi poreznik Srbije Marko Marinković u proteklih deset dana „potopio“ je i beogradske splavove. Naime, u akciji suzbijanja sive ekonomije, kontrolom samo šest brodova-restorana utvrdio je da postoje indicije da su nelegalnim poslovanjem oštetili državnu kasu za više od deset miliona dinara, saznaje Kurir.Poreznici su otkrili takozvane crne knjige, u kojima se vidi kako se vara država za porez, a sumnja se da se na taj način godišnje samo u ovom segmentu ugostiteljstva utaji i do šest miliona evra.Da je ova akcija dobro pripremljena i osmišljena i da država ne želi da potone dok beogradski splavovi uspešno plivaju, potvrđuje i to što su u nju, pored poreskih policajaca, bili uključeni i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i specijalni timovi BIA. Izvor Kurira blizak MUP, koji je bio jedan od učesnika ove akcije, tvrdi da su razmere nelegalnog poslovanja šest prestoničkih splavova takve da ukazuju da bez pomoći nekih državnih organa i službi nisu mogle da se izvode.- Neki splavovi su i bukvalno pod zaštitom državnih organa, što upućuje na zaključak da vlasnici imaju ozbiljno uporište za svoj nelegalni rad u nekim delovima države. Pošto smo imali takva operativna saznanja, mi smo u akciju, koju smo izveli u petak na subotu, uključili i 70 pripadnika Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, ali i BIA. Koliko je sve bilo organizovano pokazuje i to što smo tokom izvođenja akcije kao pripadnika obezbeđenja ovog splava zatekli i priveli pripadnika interventne jedinice, koji je bio u civilnom odelu - tvrdi izvor Kurira.Menadžer tog splava je u početku, odbijao da na uvid da dokumentaciju o poslovanju. - Tek nakon što mu je rečeno da će mu na splav upasti 70 pripadnika UBPOK da provere da li na splavu ima droge ili oružja, menadžer se odobrovoljio. Tad smo imali šta i da vidimo. Pronašli smo crnu knjigu, u kojoj se decidirano navodi kako se knjiži na belo, a kako na crno. Zaplenili smo celokupnu dokumentaciju i računare koji su na ekspertizi, a sve prikupljene podatke predali smo tužilaštvu. Kolike su razmere pljačke države pokazuje podatak da smo samo na tom splavu utvrdili da je stvarni promet tokom jedne večeri bio dva miliona dinara, a da je putem računa prijavljeno samo 200.000 - objašnjava naš izvor.

Nova akcijaRIGOROZNA KONTROLA U CELOJ SRBIJIPrvi čovek Poreske uprave najavio je za Kurir da od danas u svim delovima Srbije počinje akcija provere poslovanja svih pravnih lica, odnosno privrednih subjekata.- Krećemo u sve delove države, sinhronizovano. Svaka nepravilnost i utaja poreza biće kažnjeni. Učešća u ovoj akciji nisam pošteđen ni ja, odnosno od danas ću biti u gotovo svim gradovima Srbije - kaže Marinković za Kurir.

Prvi poreznik SrbijeMARINKOVIĆ: SASEĆI ĆEMO PIPKE SIVE EKONOMIJEPrvi poreznik Srbije Marko Marinković nije želeo ni da potvrdi ni da demantuje saznanja Kurira o akcijama na prestoničkim splavovima.- Borba protiv korupcije, sive ekonomije i organizovanog kriminala je prioritet u mom radu. Poreska uprava intenzivno radi na tome, i to u integrisanoj akciji sa drugim državnim organima, a po planu Vlade Srbije. Te aktivnosti neće biti stihijske, već kontinuirane i u njih su uključeni MUP, Carina, Inspektorat za rad i sve službe u okviru određenih ministarstava. Cilj ovakvih akcija je suzbijanje sive ekonomije, korupcije i finansijski aspekti organizovanog kriminala. Mislim da samo ovako objedinjeni možemo da sasečemo dugačke pipke sive ekonomije i korupcije koji sprečavaju dotok novca u državnu kasu - kaže Marinković za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track