SRPSKA LISTA SRAMA: Nisam dobila platu deset godina!

Ispovest radnice niške štamparije „Vuk Karadžić“

SRPSKA LISTA SRAMA: Nisam dobila platu deset godina!

InfoBiz -
Sramota me pred decom što radim za džabe, ali moram jer nemam uslove za penziju, jada se Vukica Mitić, koja je poslednju platu primila u septembru 2004.

BEOGRAD - Ne sećam se kad sam poslednji put primila platu. Evo, koleginica mi dobacuje da smo poslednji minimalac od 7.200 dinara primili u septembru 2004. godine za avgust. Od tada nas izdržavaju muževi i deca - kaže za Kurir Vukica Mitić (52), knjigovođa u štampariji „Vuk Karadžić“, a koja svojim zaposlenima duguje čak 108 plata.Upravo po tome je ova niška firma, po evidenciji Agencije za privatizaciju, apsolutni rekorder na „listi srama“ preduzeća koja godinama ne plaćaju radnike.Vukica kaže da u toj firmi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida radi 31 godinu i da sa njom istu sudbinu deli još 30 radnika koji nisu invalidi.Nerešen status- Ponižavajuće je raditi bez para. Čak i deca me pitaju zašto idem na posao kad me ne plaćaju. Sramota me zbog toga, ali nemam drugo rešenje. Nisam ispunjavala uslove za socijalni program koji je nuđen 2011. godine, nemam uslove za penziju, pa sad čekam da država reši naš status jer smo u restrukturiranju od 2010. Nisam ljubomorna, ali kolege koje su uzele socijalni program mesečno od države primaju oko 30.000 dinara, dok mi godinama radimo džabe - jada se Vukica. Ona ipak otkriva da povremeno dobije solidarnu pomoć od 1.000 do 2.000 dinara, zavisno od toga koliko se u štampariji zaradi od proizvodnje.Ne plaćaju ni privatniciMeđu nesavesnim poslodavcima nalaze se i firme nekih „uglednih“ biznismena, o čemu je Kurir već pisao. Tako i Veterinarski zavod, koji je u vlasništvu Dragana Đurića, duguje zaposlenima između 15 i 18 zarada i tri godine radnog staža, kažu radnici.

Ministarstvo radaNEMA LISTE, JAČAMO KONTROLUIz Ministarstva rada juče Kuriru nisu odgovorili zašto odbijaju da u Srbiji naprave i objave listu poslodavaca koji zaposlenima ne isplaćuju plate, po ugledu na kolege u Hrvatskoj. Umesto toga, poručuju da će inspektori rada pojačati kontrolu poslodavaca, posebno u delu koji se odnosi na isplatu plata u propisanim rokovima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track