ŠTETOČINE: Ilić, Tadić i Bačević krivi su što gubimo 640 miliona evra!
Foto: Rojters, Zorana Jevtic, Marina Lopicic

Ko je Rusima poklonio naše sirovine

ŠTETOČINE: Ilić, Tadić i Bačević krivi su što gubimo 640 miliona evra!

InfoBiz -
Prvi sporazum s Rusima, po kojem rudnu rentu dajemo za tri odsto, potpisali Boris i Velja u januaru 2008, dogovor potvrđen u decembru 2008, a Bačević ga zacementirao do 2023.

BEOGRAD - Odgovornost za to što ćemo Rusima do 2023. godine pokloniti ukupno 640 miliona evra kroz naplatu sramno male rudne rente snose funkcioneri u tri srpske vlade.Naime, Boris Tadić je kao predsednik države, zajedno s resornim ministrima Velimirom Ilićem i Petrom Škundrićem, tokom dve vlade 2008. godine započeo taj štetni odnos za Srbiju potpisavši s Rusima dva pravna akta po kojima „Gaspromnjeft“ prvi put dobija privilegovan položaj i pravo na rudnu rentu od tri odsto. To je trajalo sve do 2012, kada je ugovor valjalo obnoviti, što je i urađeno, ali tek u maju 2013, i to na predlog tadašnjeg resornog ministra Milana Bačevića, koji je Srbiju praktično zavio u crno dozvolivši da se ugovor s Rusima produži na čak 2023. godinu!

Dil na našu štetu... Boris Tadić i Dmitrij Medvedev u Moskvi 24. decembra 2008. godine
Dil na našu štetu... Boris Tadić i Dmitrij Medvedev u Moskvi 24. decembra 2008. godine

Kako je sve počeloIndikativno je što pomenuti zaključak nigde nije objavljen. Srbija je, znači, zaključno sa 2013. na gubitku 240 miliona evra, a „zahvaljujući“ Bačeviću sada će izgubiti još 400 miliona evra.Sve je počelo za vreme druge vlade Vojislava Koštunice (15. maj 2007 - 7. jul 2008). Rusija i Srbija su u Moskvi 25. januara 2008. zaključile strateški sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa. U prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića i Rusije Vladimira Putina, dokument su potpisali ruski ministar za industriju i energetiku Viktor Hristenko i tadašnji ministar za infrastrukturu Velimir Ilić (NS), iako je ministar rudarstva i energetike bio Aleksandar Popović (DSS). Kako Kurir nezvanično saznaje, Popović nije hteo da stavi svoj potpis, te je uskočio Ilić.Dogovor je za zabetoniran u vreme vlade Mirka Cvetkovića (7. jul 2008 - 27. jula 2012), pošto je 24. decembra 2008. potpisan međudržavni ugovor o prodaji NIS i političke garancije za izgradnju Južnog toka i skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Ministar rudarstva i energetike bio je Petar Škundrić (SPS), a ugovor su potpisali Tadić i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev.Ministar za RusijuUgovorom je obavezano da rudna renta bude tri odsto dok NIS ne vrati investicije uložene u Srbiju (okvirno do 2012). U međuvremenu je Zakonom o rudarstvu, usvojenim 2011, propisana renta od sedam odsto. Uprkos tome, Vlada je 23. maja 2013. donela zaključak (na Bačevićev predlog) da se rudna renta od tri odsto za NIS, odnosno „Gaspromnjeft“, neće menjati do 2023.Ilić, Škundrić i Bačević juče nisu odgovarali na pozive i poruke Kurira, dok smo od Borisa Tadića dobili uverenje da će odgovore poslati danas.

Dali kao da im je od dede... Velimir Ilić i Milan Bačević
Dali kao da im je od dede... Velimir Ilić i Milan Bačević

Mirko CvetkovićU GUŽVI SAMBivši premijer Mirko Cvetković, za vreme čije vlade je potpisan međudržavni sporazum, nije imao vremena za razgovor:- Sada sam u velikoj gužvi i ne mogu detaljno da raspravljam o tome. Ako vam je to potrebno, mogu večeras ili sutra. Inače, moja vlada je nasledila dogovoreni sporazum i nastavila s njegovom realizacijom. Ovime ne kažem da mislim da je sporazum loš, već samo ističem da bi za mene bilo previše pretenciozno da na sebe gledam kao na jednog od njegovih kreatora.Aleksandar PopovićKRIVA JE CVETKOVIĆEVA VLADAPrema rečima Aleksandra Popovića, bivšeg ministra rudarstva i energetike, za gubitke nije odgovorna Koštuničina vlada već vlada Mirka Cvetkovića.- Sam sporazum je kompleksan, uključuje resore infrastrukture zbog izgradnje Južnog toka i ekonomije zbog privatizacije NIS. Pitanje rudne rente nema veze sa sporazumom, to je definisano međudržavnim ugovorom koji je potpisan u vreme sledeće, Cvetkovićeve vlade - kazao je Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track