Tabaković: Mirabank planira da uloži pet milijardi dolara
Foto: Tanjug

Tabaković: Mirabank planira da uloži pet milijardi dolara

InfoBiz -
Njihovi planovi su ambiciozni i planiraju da u naredne tri godine ulože pet milijardi dolara, ali u prve dve godine ne planiraju rad sa stanovništvom, rekla je Tabaković

BEOGRAD -- Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da će Mirabank iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nakon prelimirnarne, dobiti i konačnu dozvolu za rad i da će ta banka u naredne tri godine uložiti pet milijardi dolara u Srbiji."Njihovi planovi su ambiciozni i planiraju da u naredne tri godine ulože pet milijardi dolara, ali u prve dve godine ne planiraju rad sa stanovništvom", rekla je Tabaković novinarima, nakon sastanka sa bankarima i ekonomistima u Savetu ekonomista Srbije. Ona je naglasila da će arapska banka poslovati po pravilima koja važe u Srbiji.Guverner je rekla da je Mirabank trenutno u fazi kompletiranja izvršnog i upravnog odbora, kao i da su očekivanja te banke velika. "Njihova očekivanja su velika, a naša su realna. Pomoći ćemo im da se kao i sve druge banke prilagode ovom tržištu i da od toga pre svega korist ima privreda".Tabaković je dodala da sada, eto, otvara banku, kako ne bi bilo da je, kako kaže, samo zatvorila četiri banke koje drugi nisu imali hrabrosti da zatvore, a koje nisu imale dovoljno dobrih pokazatelja.

Jorgovanka Tabaković izjavila je da trenutno slabljenje domaće valute nije zabrinjavajuće i da centralna banka neće menjati mere kojima interveniše na deviznom tržištu. Tabaković je kazala da će NBS i dalje procenjivati sve okolnosti koje dovode do pomeranja deviznog kursa i donositi najbolja rešenja kako bi se održala finansijska stabilnost u zemlji.

Ona je potvrdila da je sa članovima SES-a razgovarala o nezaposlenosti, dugovima i inflaciji i da devizni kurs nije pominjan. NBS, po rečima guvernera, pažljivo prati dešavanja spolja koja utiču na pomeranje kursa, ali i poteze domaćih učesnika na deviznom tržištu, među kojima ima i onih koji pokušavaju da "mešetare" kako bi zaradili na promenama odnosa dinara i evra. Na današnjem sastanku sa privrednicima, bankarima i ekonomistima, kako je rekla Tabaković, postignuta je saglasnost da je za finansijsku stabilnost u zemlji neophodna koordinacija fiskalne i monetarne politike i da "svako treba da rešava probleme u svom dvorištu".

"Stabilnost cena je uslov za održiv javni dug i podsticanje zaposlenosti", rekla je Tabaković i dodala da očekivano poskupljenje struje u ovoj godini neće ugroziti plan NBS o stabilnosti inflacije. NBS je, kako je istakla, u okvirni plan inflacije u 2014. godini već uračunala poskupljenje struje od 12 odsto, a ne očekuje se poskupljenje hrane. Guverner NBS je kazala da je nedovoljna kreditna aktivnost banaka najvećim delom posledica nedostaka tražnje, odnosno nemogućnosti privrede da planira dugoročne nabavke i proizvodnju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track