Tabakovićeva: Gubitak NBS je knjigovodstveni, a ne stvarni
Foto: Zorana Jevtic

Neuki komentari Fiskalnog saveta

Tabakovićeva: Gubitak NBS je knjigovodstveni, a ne stvarni

InfoBiz -
Povodom objavljenog podatka o gubitku centralne banke u 2013. godini, precizirala je da nije tačan podatak da minus iznosi 44,3 milijarde dinara, nego da je reč o 43,6 milijardi dinara

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da nije tačan podatak da minus centralne banke za 2013. godinu iznosi 44,3 milijarde dinara, nego da je reč o 43,6 milijardi dinara i da je reč o knjigovodstvenom a ne stvarnom gubitku.

Cilj NBS je da stvori uslove drugima da posluju i pokažu dobit u privrednim aktivnostima a ne da sama pokaže finansijsku dobit, jer nije ni javno preduzeće, ni agencija, rekla je Tabakovićeva, i dodala da međunarodni investitori veruju u kredibilnu politiku centralne banke.

Povodom objavljenog podatka o gubitku centralne banke u 2013. godini, precizirala je da nije tačan podatak da minus iznosi 44,3 milijarde dinara, nego da je reč o 43,6 milijardi dinara.

"Nije u redu da članovi Fiskalnog saveta ne znaju precizan podatak, ili da se oglašavaju neukim komentarima, da komentarišu ono što je tek računovodstveno iskazani gubitak, a ne stvarni gubitak", navela je Tabaković i dodala da se "postavlja pitanje zašto uopšte javnost reaguje na ovakav način i zašto baš sada".

Ona je istakla da je NBS u julu predala parlamentu završni račun sa podatkom da više od 90 procenata tog iskazanog knjigovodstvenog gubitka od 43 milijarde dinara "jeste u stvari deo kursnih razlika i cene imovine, koja se tako prikazuje zato što su kretanja na tržištu imovine zlata, zgrada i hartija od vrednosti takve da su pokazale da mi na njima nemamo prinos, nego naprotiv, gubitak".

"Da smo prodali zlato u 2013. godini, tada smo imali nešto ispod 16 tona, mi bi iskazali stvarni gubitak koji bi neko trebalo da pokriva", rekla je Tabaković.

Na pitanje novinara o nagrađivanju radnika NBS jubilarnim nagradama, guverner je odgovorila da priča o zapošljavanju ljudi i izuzetnim platama u NBS nije utemeljena na činjenicama.

Upitana o tome dokle se stiglo sa istražnim postupkom o takozvanim "kiparskim parama", Tabaković je navela da nerado govori o stvarima koje su toku, ali da je NBS naplatila od mešovitih banaka u inostranstvu, gde je novac bio blokiran desetinu godina, na primer u banci u Parizu, više od 11,3 miliona evra i uplatila u budžet Srbije.

"Na isti način naplatili smo za SDPR, državno preduzeće, deo novca koji je bio blokiran u Americi", dodala je.Na pitanje da li se oseća ugroženo nakon upada jedne osobe u njenu sobu u hotelu "Maestral" u Miločeru 18. septembra, Tabaković je kazala da se oseća "izloženo", da ima samo strah od neuspeha i ni od čega drugog, da se nije uplašila i da nema od čega da se plaši.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track