TAKO JE RADIO MINISTAR: Dinkić uredbom spasavao od poreza svoje miljenike
Foto: Beta Milo Miškov

Poreske izmene u korist privilegovanih dužnika

TAKO JE RADIO MINISTAR: Dinkić uredbom spasavao od poreza svoje miljenike

InfoBiz -
Vlasnicima „Luke Beograd“ i „Beohemije“ na godinu dana odloženo izmirenje 1,2 milijarde dinara duga iako nisu pružili nikakve garancije. Ovo im je omogućio Mlađan Dinkić dok je bio ministar finansija

Iako Milan Beko, vlasnik „Luke Beograd“, po osnovu poreza duguje državi 723 miliona dinara, a njegov saborac po dugu Željko Žunić, vlasnik „Beohemije“, 541 milion, njima je država odložila plaćanje poreza za godinu dana na reč, tačnije bez ikakvih bankarskih ili nekih drugih garancija.Ostalima hipotekaOvakvu finansijsku akrobatiku, koja je zakonita, omogućio im je Mlađan Dinkić, koji je kao ministar finansija i privrede doneo Upustvo za postupanje po zahtevima poreskih obveznika za odlaganje plaćanja poreskog duga, koja se, prema saznanjima Kurira, primenjuje samo na privilegovane poreske obveznike.Da su u grupu privilegovanih Beko i Žunić ušli na velika vrata, potvrđuje i to što nisu, kao i ostali, morali da daju hipoteke na nepokretnosti, zalog na pokretne stvari, ali ni bankarske garancije i jemstvo drugog lica koje mora da ima imovinu čija vrednost nije manja od 150 odsto visine duga čija se naplata obezbeđuje. Oni su umesto svega ovoga, što je obaveza svakog poreskog dužnika čiji je dug veći od 100.000 dinara, dali samo ukoričenu fasciklu pod nazivom „Unapred pripremljeni planovi reorganizacije preduzeća“. Drugim rečima, dali su reč da će naredne godine najzad početi da plaćaju svoje višegodišnje zaostale poreske obaveze. U Poreskoj upravi nisu nam odgovorili zbog čega su oni to zaslužili, već je jedini odgovor bio: „Na unapred pripremljene planove reorganizacije ‚Luke Beograd a. d. ‚ i ‚Beohemija d. o. o. ‚ ministar finansija je dao saglasnost“.Nezvanično su, međutim, bili pričljiviji.- Suština Dinkićeve uredbe je da su bar godinu dana Beko i Žunić zaštićeni od bilo kakvih sankcija. Za to vreme mogu raznoraznim manipulacijama da varaju državu i da, što je najgore, sledeće godine ponovo zatraže reprogram. Za razliku od njih, malim preduzetnicima to je nedostupno jer njih po Dinkićevoj uredbi ne može da pomiluje ministar - kaže naš izvor iz Poreske uprave.Predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija Dragomir Dobrašinović za Kurir kaže da je uredba Mlađana Dinkića i napravljena da bi štitila ljude poput Beka i Žunića.Prazna kasa- Tom uredbom jasno su izdvojeni privilegovani poreski obveznici. Ali država mora tome da stane na put jer je zbog njihovih privilegija državna kasa prazna. Pored toga, ovakve poreske manipulacije uništavaju i tržišnu ekonomiju, ali i ozbiljno udaljavaju strane investitore, koji takve povlastice nemaju - kaže Dobrašinović za Kurir.

Šta je smislio bivši ministar finansijaFAMOZNI ČLAN 44U članu 44.1.2 Uredbe za postupanje po zahtevima poreskih obveznika za odlaganje plaćanja poreskog duga stoji: „Za odlaganje plaćanja poreskog duga u postupku davanja saglasnosti na Plan reorganizacije u postupku stečaja nije potrebno tražiti sredstvo obezbeđenja, shodno mišljenju Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja broj 011-00-186/2011-06 od 11. 7. 2011.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track