U HE Ðerdap muljaju sa uklanjanjem mulja?
Foto: Beta VLADIMIR MILOVANOVIC

Stopiran tender za čišćenje dunavskih jezera

U HE Ðerdap muljaju sa uklanjanjem mulja?

InfoBiz -
Komisija za zaštitu ponuđača zaustavila tender za vađenje otpada iz vlasinske i lisanske akumulacije. Jedan od učesnika tvrdi da je javna nabavka nameštena

BEOGRAD - Komisija za zaštitu ponuđača zaustavila je tender Hidroelektrane „Ðerdap“ za čišćenje mulja iz Vlasinskog i Lisanskog jezera, za koji se procenjuje da vredi više od pet miliona dinara, nakon pritužbi i sumnji jednog od ponuđača da je javna nabavka nameštena, saznaje Kurir.Odluka Komisije je usledila nakon reagovanja beogradske kompanije „Geomer“, koja je ukazala na mnoge nelogičnosti i nepreciznosti u postupku ove javne nabavke, ukazao je izvor Kurira iz HE „Ðerdap“.

Ekologija... Skupo vađenje Otpada
Ekologija... Skupo vađenje Otpada

Menjali uslove više puta- Pre nego što je komisija reagovala, rukovodstvo „Ðerdapa“ je pokušalo da „spase“ tender, pa je četiri puta izmenilo uslove za konkurs. To su uradili jer je bilo mnogo reakcija ponuđača na nepreciznosti, koje su budile sumnju da je reč o nameštenom poslu. Najviše bode oči to što tenderom nije bila definisana cena radova, iako je reč o nabavci velike vrednosti. Šuška se da je sve namešteno i da će se jednom privilegovanom ponuđaču dati pet miliona dinara za posao koji vredi oko milion dinara - tvrdi naš sagovornik.On dodaje i da je tenderom predviđen rok od godinu dana za završetak snimanja i čišćenja jezera, što je, kako kaže, nesrazmerno u odnosu na veličinu posla.- Koliko je to nerazumno, potvrđuje i to što je snimanje i čišćenje akumulacije „Ðerdapa“, koja je nekoliko puta veća površina, trajalo tri meseca. Isti poslovi na sličnim akumulacijama bili su mnogo jeftiniji i trajali mnogo kraće. Tako je čišćenje jezera Gruža i Grešica koštalo milion dinara, a završeno za mesec i po dana - kaže sagovornik.Greške nisu slučajneIz firme „Geomer“, koja se žalila Komisiji za zaštitu ponuđača, uvereni su da nelogičnosti u tenderu nisu slučajne.- Neprimereno je da jedna velika kompanija za nekoliko dana četiri puta menja uslove konkursa. To onda ukazuje ili na neznanje i neozbiljnost ili na favorizovanje nekog od ponuđača - rečeno nam je kratko u „Geomeru“.

Hidroelektrana „Ðerdap“BEZ OBJAŠNJENJAIz HE „Ðerdap“ nisu želeli da objasne razloge za raspisivanje tendera velike vrednosti za čišćenje dva mala jezera, niti nesrazmerno dugačak rok da se taj posao obavi, kao ni to zašto su uslovi konkursa četiri puta menjani.- Ceo predmet upućen je Komisiji za zaštitu prava na dalje odlučivanje. Sve aktivnosti po ovoj nabavci su obustavljene do daljeg zbog zahteva „Geomerove“ grupe za zaštitu prava ponuđača - kažu za Kurir iz „Ðerdapa“.

„Transparentnost“VREDNOST POSLA SE MORA ISTAĆIDanilo Pejović iz „Transparentnosti Srbije“ kaže za Kurir da Komisija za zaštitu ponuđača mora da zaštititi interes firme koja je reagovala na uslove tendera.- Prema važećem zakonu, u slučajevima javnih nabavki velikih vrednosti uvek mora da se definiše vrednost poslova. To je moguće kroz konkursnu dokumentaciju ili druge dokumente, inače je tender sporan - kaže Pejović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track