UDAR NA NAŠ NAJVEĆI ADUT: Misteriozni virus napada srpske maline
Foto: Aleksandar Pavlovic, Kurir Arhiva

Crveno zlato u opasnosti

UDAR NA NAŠ NAJVEĆI ADUT: Misteriozni virus napada srpske maline

InfoBiz -
Ranije su simptomi ovog virusa pripisivani štetnom dejstvu jedne grinje, pa su voćari upotrebljavali akaricidne preparate, ali to nije dalo efekta

ČAČAK - Čačanski Institut za voćarstvo sprovešće na području Arilja i Ivanjice ispitivanje uticaja novootkrivenog virusa maline na kvalitet i prinose "crvenog zlata".

Prema rečima dr Aleksandra Leposavića iz Instituta, ova ustanova je prethodnih godina na područjima gde se uzgaja malina vršila ovakva ispitivanja obilaskom malinjaka i uzimanjem uzoraka na analizu.

"Pored već poznatih oboljenja koja su uzrok sušenja biljaka tokom vegetacije, laboratorijski nalazi ukazuju i na prisustvo novije otkrivenog "bloč" virusa maline, koji pored promena na listu u vidu zamrljanosti ima štetno dejstvo i na prinos, a naša namera je da detaljnom analizom ustanovimo koliko utiče na kvalitet plodova", kazao je on.

Leposavić ističe da su ranije simptomi ovog virusa pripisivani štetnom dejstvu jedne grinje, pa su voćari upotrebljavali akaricidne preparate, tj. sredstva za uništavanje štetočina, ali to nije dalo efekta.

Ovaj virus malo je istražen i u svetskoj nauci, a ovaj program će pored dr. Leposavića biti uključeno i još četvoto doktora sa čačanskog Instituta. Rezultati će biti prezentovani domaćoj naučnoj i stručnoj javnosti, kako bi se sprečilo širenje virusa i smanjila ekonomska šteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track