Potencijani kupac Železare Smederevo fabrika „Crveni oktobar“
Foto: Nebojša Mandić

Vlada Srbije

Potencijani kupac Železare Smederevo fabrika „Crveni oktobar“

InfoBiz -
Vlada Republike Srbije će u narednom periodu pokrenuti postupak privatizacije Železare i tom prilikom očekuje da Fabrika specijalnih čelika "Crveni oktobar" bude jedan od kredibilnih ponuđača sa kojima će se, kroz transparentni postupak privatizacije, doći do najboljeg rešenja za Železaru, ističe se u saopštenju

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je o prodaji Železare Smederevo razgovarao sa predstavnicima ruske Fabrike specijalnih čelika "Crveni oktobar".

Kako je saopštila pres služba Vlade Srbije obe strane su se, kako je navedeno, saglasile da će zajednički raditi na mogućim modelima saradnje. "Vlada Republike Srbije će u narednom periodu pokrenuti postupak privatizacije Železare i tom prilikom očekuje da Fabrika specijalnih čelika "Crveni oktobar" bude jedan od kredibilnih ponuđača sa kojima će se, kroz transparentni postupak privatizacije, doći do najboljeg rešenja za Železaru", ističe se u saopštenju.

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima "Crvenog oktobra" ukazao da je za Srbiju od posebnog značaja očuvanja radnih mesta i obezbeđivanje kontinuiteta rada jedinog proizvođača čelika i čeličnih legura u Srbiji. Kompanija "Crveni oktobar" je deo korporacije Uralvagonzavod, koja je i ranije pominjana kao jedan od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje Železare Smederevo i među najvećim je proizvođačima kvalitetno valjanih specijalnih vrsta čelika za auto, avio, hemijsku, naftnu, energetsku industriju i mašinogradnju. Vlada Srbije je vlasnik Železare Smederevo od februara 2012. godine, nakon otkupa fabrike za jedan dolar od američkog Ju es stila.

Do sada je dva puta objavljivan tender za prodaju Žlezare, ali nije stigla nijedna ponuda, a objavljivanje novog tendera biće, kako je najavljeno, posle razgovora sa potencijalnim kupcima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track