VUJOVIĆ: Nemci zainteresovani da ulažu u EPS!
Foto: Beta Emil Vas

Troše se ogromni resursi

VUJOVIĆ: Nemci zainteresovani da ulažu u EPS!

InfoBiz -
Imali smo pre nekoliko dana savetovanje sa nemačkim privrednicima koji su zainteresovani da ulažu u EPS i da izvozom struje pokrivaju svoje investicije", rekao je Vujović na skupštinskom odboru za finansije prilikom predstavljanja rebalansa budžeta za 2014

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je sinoć da su Nemci zainteresovani da ulažu u EPS i dodao da bi to javno preduzeće trebalo da bude bolje organizovano.

"Imali smo pre nekoliko dana savetovanje sa nemačkim privrednicima koji su zainteresovani da ulažu u EPS i da izvozom struje pokrivaju svoje investicije", rekao je Vujović na skupštinskom odboru za finansije prilikom predstavljanja rebalansa budžeta za 2014.

EPS je, kako kaže, dobro preduzeće, koje je na pozitivnoj nuli, ima kvalitetan kadar i uspešno posluje, ali bi moglo da bude efiksnije.

"Oni nekako dolaze do pozitivne nule, ali su sa stanovišta oportunitetnog troška veliki teret za Srbiju. EPS bi mogao da bude i efikasnija firma", rekao je Vujović.

To preduzeće bi, kako kaže, umesto 14 organizacionih jedinica moglo da radi i sa tri, a umesto sa 600 direktora, dovoljno je da ih ima i 100.

"EPS troši ogromne resurse, a propušta se mogućnost da bude bolje organizovan", istakao je ministar.

Vujović je rekao da će, prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu, u mere štednje biti uključena i javna preduzeća, bilo kroz reorganizaciju menadžmenta, bilo kroz drugačije restrukturiranje.

"Moramo mere da proširimo i na javna preduzeća. To zahteva napor, ali moramo sve to da imamo u vidu kad budemo razgovarali sa MMF-om o tome kakav budžet želimo za 2015.", rekao je Vujović.

On je naveo da su javna preduzeća veliki problem za državnu kasu, jer imaju značajan broj i iznos aktiviranih garancija, a to, kako kaže, doprinosi povećanju učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu.

"Udeo javnog duga u BDP-u je veći i zbog garancija, kredita i indirektnih troškova, a to se odnosi i na Srbijagas, ali i druga preduzeća. Problem prave i banke koje su otišle u stečaj. To mora da se zaustavi", rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, u planu je čitav niz mera vezano za javna preduzeća. Neke će, kako kaže, obuhvatiti i rešavanje pitanja Železare Smederevo, i hemijskog kompleksa.Cilj je, kaže on, da javna preduzeća prestanu da budu "pritisak na budžet".Vujović je izjavio da je rebalans budžeta za 2014. o kojem će poslanici sutra raspravljati, samo prvi korak, a većina mera za smanjivanje deficita će biti sadržana u budžetu za 2015.

"Plan je da se deficit u naredne tri godine smanji sa 2,5 milijarde evra, na oko milijardu, što je održivo", rekao je ministar i dodao da očekuje da će vlada u tome imati podršku MMF-a.

Vujović je podsetio da je plan da se u naredne tri godine fiskalna konsolidacija oslanja na četiri stuba: smanjivanje rashoda, smanjivanje subvencija, rešavanje problema preduzeća u restrukturiranju i reformi javnih preduzeća.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track