Vujović: Rebalans budžeta u četvrtak
Foto: Beta Emil Vas

Država je likvidna

Vujović: Rebalans budžeta u četvrtak

InfoBiz -
Cilj Vlade Srbije je da budžetski deficit do 2017. godine svede sa sadašnjih 2,5 milijardi evra na jednu milijardu, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Dušan Vujović najavio je danas da će rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji će sadržati mere štednje, biti predstavljen u četvrtak, 18. septrembra.

"Cilj Vlade Srbije je da budžetski deficit do 2017. godine svede sa sadašnjih 2,5 milijardi evra na jednu milijardu", rekao je Vujović na okruglom stolu "Rebalans budžeta i akcizna roba".

Kako je istakao, trenutno se rade procene koje mere štednje su najprihvatljivije, kako bi svi građani bili pođednako pogođeni, odnosno zaštićeni oni najsiromašniji.

Po rečima Vujovića, sada je država likvidna u ispunjavanju svojih obaveza, ali je potrebno da se preduzimaju mere štednje kako se ne bi došlo u situaciju da kreditori diktiraju buduće poteze.

Mere štednje, koje će sadržati predlog budžeta za 2015. godinu koji će uskoro biti pripremljen, zasnivaće se, kako je rekao Vujović, na četiri stuba - smanjenju rashoda budžeta, smanjivanju sive ekonomije, unapređenju fiskalnog sistema i boljoj organizaciji Poreske uprave i povećanje efikasnosti javnih preduzeća.

Vujović je potvrdio da država ubuduće neće davati subvencije za poljoprivrednike koji imaju više od sto hektara zemlje ili iznajmljuju zemlju, a podsticaje će dobijati one grane koje najviše doprinose povećanju budžetskih prihoda.Po proceni Vujovića, ove godine će bruto domaći proizvod (BDP) pasti za 0,5 do jedan odsto.

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović je kazao da bi linearno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 15 odsto najbrže obezbedilo smanjenje budžetskog deficita.Procena Fiskalnog saveta je, kako je rekao, da u naredne tri godine budžetski deficit mora da se smanji najmanje 1,7 milijardi evra, što bi uticalo na podizanje kredibiliteta zemlje.

"Budžetski prihodi bi, efikasnijom borbom protiv sive ekonomije, mogli da se povećaju za oko 350 miliona evra", rekao je Petrović i preporučio smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

(Beta/NIN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track