Vujović: Sporazum sa MMF sledećeg meseca
Foto: Tanjug Rade Prelic

Ministarstvo finansija

Vujović: Sporazum sa MMF sledećeg meseca

InfoBiz -
Ministar je rekao da očekuje da će sporazum sa Rusijom o gasu pomoći u sniženju energetskih troškova kompanija, kao i da će srpski poljoprivrednici ostvariti korist od nedavne zabrane uvoza proizvoda iz EU u Rusiju

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izrazio je nadu da će Srbija idućeg meseca finalizovati sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i prodati evroobveznice vredne do dve milijarde evra po kamatnim stopama ispod četiri odsto, objavilo je danas Ministarstvo finansija.

Vujović je u Londonu, u intervjuu za agenciju Rojters, rekao da očekuje da će sporazum sa Rusijom o gasu pomoći u sniženju energetskih troškova kompanija, kao i da će srpski poljoprivrednici ostvariti korist od nedavne zabrane uvoza proizvoda iz EU u Rusiju.

"Procena je da ćemo iduće godine zabeležiti nulti ili jedva pozitivan privredni rast, zatim rast od 1,5 odsto u 2016. i 2,5 odsto u 2017. Verujem da bismo 2015. mogli ostvariti znatno bolji rezultat, zahvaljujući oporavku od poplava i drugim faktorima. Rast bi mogao da iznosi od 0,5 do 1,5 odsto", naveo je on u intervjuu Rojtersu.

Agencija Rojters navodi da će idućeg meseca u srpsku prestonicu MMF poslati tim koji će voditi pregovore o zajmu, kao i da je Beograd obećao da će u naredne tri godine izvršiti rezove u javnom sektoru i smanjenje subvencija ukupne vrednosti od 1,4 do 1,5 milijardi evra, uz podizanje poreza na transport gasa kroz zemlju, u cilju spuštanja budžetskog deficita na održivih 2,0 do 2,5 odsto.

"Potrebno je da radimo na tome da javne kompanije u oblasti električne energije i gasa ostvare veću uštedu i da sredstva koja uštede preusmerimo u budžet", naveo je Vujović koji je prethodnih dana, u okviru srpske delegacije predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem, učestvovao na investicionoj konferenciji u Londonu.

Agencija Rojters zaključuje da će Srbija, da bi smanjila javni dug, emitovati evroobveznice i iskoristiti oštar pad troškova zaduživanja vlada širom Evrope, budući da su centralne banke, uključujući Evropsku centralnu banku, snizile kamatne stope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track