Vujović: Vaša žrtva je ulaganje u budućnost
Foto: Tanjug Rade Prelic

Država će stezati kaiš do kraja 2017. godine

Vujović: Vaša žrtva je ulaganje u budućnost

InfoBiz -
Ministar finansija poručio da bi na smanjenje plata i penzija građani trebalo da gledaju kao na investiciju. Od januara pravedniji sistem raspodele plata u javnom sektoru

BEOGRAD - Smanjenje penzija i plata u javnom sektoru Vlada Srbije je oročila do kraja 2017, a ministar finansija Dušan Vujović očekuje od građana, čiji će standard ovim merama biti srozan, da na svoju žrtvu gledaju kao na investiciju.- Očekujem da građani svoju žrtvu tretiraju kao investiciju, što ona i jeste. Što više skupljate fiskalne račune, što više budemo radili da se plaćaju računi, da javna preduzeća ne bacaju resurse, biće bolje - poručio je ministar.Promene od 2015.On je ukazao na to da relativne promene ljudi mogu da očekuju do januara, dok će sa novim budžetom stići novi sistem plata, koji će voditi računa o odnosu prema privatnom sektoru, obrazovanju i prema odgovornosti posla. Ipak, ministar priznaje da rad na budžetu za 2015. još nije počeo.Prema računici njegovog ministarstva, smanjenje zarada u javnom sektoru u naredne tri godine doneće uštede od 60 milijardi dinara, odnosno 1,5 odsto bruto domaćeg proizvoda. S druge strane, u predloženim zakonskim aktima nije navedeno koliko će budžet uštedeti u naredne tri godine po osnovu umanjenje penzija većih od 25.000 dinara, a koje će od novembra biti smanjene po stopi od 22 odsto, odnosno 25 odsto one koje su veće od 40.000 dinara.Neophodne reformeEkonomski analitičari ocenjuju da umanjenje prihoda koje građani primaju iz budžeta predstavlja neophodnu meru u ekonomskoj konsolidaciji, ali da su nam pored toga neophodne i ozbiljne reforme.- Predstoji nam bolja fiskalna disciplina, naplata i kontrola, borba protiv sive ekonomije i veći prihod od javnih preduzeća, a drugi korak reforme odnosi se na javna preduzeća, pre svega u energetici i završetak restrukturiranja 151 firme. U trećoj fazi bile bi sprovedene dublje reforme u javnom sektoru - ocenio je ekonomista Miladin Kovačević. On smatra da je realno da se to postigne u okviru koji je Vlada isplanirala, do kraja 2017.S njim je saglasan i analitičar Milenko Dželetović, koji dodaje da je smanjenje plata i penzija neophodno kako bi se u 2015. podigao realni sektor.

Kovačević: Predstoji nam bolja fiskalna disciplina i borba protiv sive ekonomije
Kovačević: Predstoji nam bolja fiskalna disciplina i borba protiv sive ekonomije

Budžet pred poslanicima- Uz to će biti neophodni i rešavanje problema „Železare Smederevo“, „Petrohemije“ i „Azotare“ i reforma javnog sektora. Prvi znaci poboljšanja iz ekonomske stabilizacije bi trebalo da se reflektuju već u drugoj polovini 2015 - zaključio je on.Poslanici će danas početi raspravu o rebalansu budžeta, koji pored smanjenja primanja donosi i minus u državnoj kasi veći za 42 milijarde dinara u odnosu na plan s početka godine, o čemu je Kurir prethodnih dana opširnije pisao.

Kome će biti smanjene plateREZOVI I U NBSOd 1. novembra biće umanjene zarade zaposlenima u institucijama koje su direktni i indirektni korisnici budžeta, organizacijama za obavezno socijalno osiguranje, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, javnim agencijama i Narodnoj banci Srbije.Njima će, pored plata, po stopi od 10 odsto biti umanjena i druga stalna primanja veća od 25.000 dinara, kao što su naknade za članstva u organima upravljanja i nadzora, radnim grupama, savetima i komisijama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track