ZAMENA: Naše jabuke idu Rusiji a mi ćemo jesti poljske
Foto: Rojters

Zbog sankcija Evropa Srbiji nudi svoju robu

ZAMENA: Naše jabuke idu Rusiji a mi ćemo jesti poljske

InfoBiz -
U EU su se već dogovorili da proizvode koji ne mogu u Rusiju plasiraju na tržišta zemalja članica i kandidata; PKS: Ako trgovinski rat potraje, izvesna je veća ponuda evropske hrane

BEOGRAD - Trgovinski rat Rusije i EU bi, pored povećanja izvoza hrane iz Srbije, domaćem tržištu mogao da donese i veću ponudu evropskih proizvoda, i to po povoljnijim cenama. Ovu tezu podgrejala je odluka Evropske komisije da sa fondom od 420 miliona evra subvencioniše poljoprivrednike koji su oštećeni ekonomskim sankcijama, a koji bi svoju robu, umesto ruskom, ponudili srpskom tržištu.- U EU su se već dogovorili da proizvode koji ne mogu u Rusiju plasiraju na tržišta zemalja članica, ali i onih koje to žele da bude, poput Srbije. Međutim, uz obezbeđene subvencije ta roba će biti znatno jeftinija od domaće, pa je izvesno da će Srbija na kraju uvesti jeftine jabuke iz Poljske jer svoje prodaje Rusiji po višoj ceni - objašnjava sagovornik Kurira iz Vlade Srbije upućen u spoljnotrgovinske odnose evropskih partnera.Nadoknada od 125 miliona evraEvropska komisija je, podsetimo, već odobrila nadoknadu od 125 miliona evra radi obeštećenja proizvođača voća i povrća iz EU, najviše Poljaka, Litvanaca, Bugara i Holanđana, kojima je onemogućeno da izvoze na rusko tržište. U pripremi su i mere za obeštećenje evropskih proizvođača mesa, mesnih prerađevina i ribe.U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da je Srbija iz Evropske unije dosad uvozila veoma malo voća i povrća, pre svega iz Španije i Poljske kad su jabuke u pitanju, a u nešto većim količinama meso i mlečne proizvode.Srpsko tržište zasad podmireno- Ukoliko trgovinski rat potraje do sledeće sezone, a srpski proizvođači u većoj meri povećaju izvoz ka Rusiji, nije isključeno da se na domaćem tržištu poveća ponuda hrane iz Evropske unije, čije cene mogu biti konkurentnije od naših - ocenio je za Kurir Nenad Budimović, sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu. On ipak ukazuje na to da će tržište odrediti kakve će cene tih proizvoda biti.- U svakom slučaju, srpska proizvodnja je za sada dovoljna za domaće potrebe, dok je izvoz uglavnom bio ugovoren i pre izbijanja rusko-evropske krize - zaključuje Budimović.

Ministri privrede i poljoprivrede u Moskvi DOGOVORENO UBRZANJE PROCEDURA ZA IZVOZDržavno-privredna delegacija Srbije dogovorila se o ubrzanju procedura za sve srpske firme koje ispune standarde za izvoz u Rusiju, izjavio je za Kurir Željko Sertić, predsednik PKS i kandidat za ministra privrede. On je nakon jučerašnjeg sastanka u Moskvi otkrio da su se ministri poljoprivrednih resora obe zemlje dogovorili o nastavku dosadašnje dobre saradnje, kao i o usaglašavanju izvoza sa standardima carinske unije.- Uslediće i poziv većem broju firmi iz Rusije i Srbije da uspostave saradnju, a dogovoreno je i učešće predstavnika Ministarstva poljoprivrede Rusije u koordinacionom centru PKS - rekao je Sertić. Rusija će naredne nedelje dati pravo trojici proizvođača mleka iz Srbije da isporuče proizvode na rusko tržište, a firme koje su spremne da izvoze svinjsko meso mogu da dobiju dozvolu za izvoz u Rusiju u roku od dve nedelje, rečeno je nakon sastanka.

Ministar Rasim LjajićSPREČITI ZLOUPOTREBE IZVOZAMinistar trgovine Rasim Ljajić upozorio je da će, posle lošeg iskustva s mesom, biti sprečen svaki pokušaj prodaje hrane, voća i povrća Rusiji iz EU preko Srbije. On je naveo da su posle odluke Moskve da uvede sankcije na uvoz hrane iz EU odmah usledile različite kalkulacije, najave, pa i razgovori o tome da se, na primer, jabuke uvezu iz Makedonije i Bugarske i onda preko nas u Rusiju.- To ne smemo dozvoliti jer bismo time doveli u pitanje celokupan izvoz iz Srbije u Rusiju. Da bismo sprečili takve i slične situacije, naša carina biće dodatno angažovana, a proizvođači ili izvoznici koji budu pokušali prevare biće najoštrije sankcionisani - upozorio je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track