ŽIVINARI: Jaja bi trebalo da poskupe!
Foto: Beta

Uvoz remeti tržište

ŽIVINARI: Jaja bi trebalo da poskupe!

InfoBiz -
Proizvodna cena između 9,5 i 10 dinara zadovljila bi potrebe da proizvođači prežive, obnove svoja jata i da Srbija ne bude uvozno zavisna

BEOGRAD - Proizvođači jaja u Srbiji su u teškoj ekonomskoj situaciji i jedini spas od bankrota je da se, nakon dve i po godine mirovanja, proizvodna cena jaja poveća sa sedam - osam dinara, na 9,5 do 10 dinara po komadu, saopštilo je Poslovno udruženje za živinarstvo "Zajednica živinara".

"Cena mora da ide na gore ako želimo da imamo domaću proizvodnju i ne želimo da budemo uvozno zavisni. Proizvodna cena između 9,5 i 10 dinara zadovljila bi potrebe da proizvođači prežive, obnove svoja jata i da Srbija ne bude uvozno zavisna", kazao je direktor tog poslovnog udruženja Rade Škorić.

On nije mogao da navede kolika bi u maloprodaji koštala jaja nakon eventualnog povećanja cena, zbog različitih marži u trgovinskim lancima i na pijacama. Po Škorićevim rečima, situacija u proizvodnji konzumnih jaja je "katastrofalna u poslednje dve i po godine", a sve je počelo niskim temperaturama 2012. koje su poremetile proizvodnju, kada je jaje u maloprodaji koštalo 22 dinara, a na farmama 14 i 15 dinara, da bi se potom cena "survala" na šest ili sedam dinara za komad.

On je istakao da su proizvođači jaja u poslednje dve i po godine izgubili sve ekonomske rezerve, da su krediti dobavljača potrošeni, jedino pozitivno je bilo smanjenje cena sirovina za stočnu hrane koje je pomoglo da se proizvodnja održi.

Škorić je naveo da se u Srbiji proizvodi oko 1,3 do 1,4 milijardi komada jaja godišnje i da se u poslednje dve i po godine uspostavila ravnoteža ponude i tražnje.

Problem u poslovanju proizvođača jaja ipak postoji, a kako je objasnio, to je uvoz prerađevina od jaja (prah od jaja, melanž od tečnog žumanceta) koje koriste proizvođači slatkiša i majoneza. "Prerađevine od jaja se u 90 odsto slučajeva nabavljaju iz uvoza, što na godišnjem nivou čini od 40 do 50 miliona komada", kazao je Škorić, precizirajući da taj neznatni uvoz u odnosu na celokupnu proizvodnju ipak remeti domaće tržište i doprinosi lošem ekonomskom poslovanju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track