250 radnika Jumka traži 30 neisplaćenih plata
Foto: Tanjug

Ministarstvo privrede

250 radnika Jumka traži 30 neisplaćenih plata

Društvo -
Radnici te firme u restrukturiranju, kako su naveli, ne primaju ni minimalnu zaradu, isplate kasne mesecima, nemaju povezan radni staž, ni pravo na lečenje, pošto im nisu overene zdravstvene knjižice

BEOGRAD - Oko 250 radnika fabrike Jumko iz Vranja okupilo se danas u Beogradu, ispred zgrade Ministarstva privrede, da bi izrazili nezadovoljstvo zbog svog lošeg položaja i zbog 30 neisplaćenih plata.

Radnici te firme u restrukturiranju, kako su naveli, ne primaju ni minimalnu zaradu, isplate kasne mesecima, nemaju povezan radni staž, ni pravo na lečenje, pošto im nisu overene zdravstvene knjižice.Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić navela je da radnici traže da ih primi ministar privrede Željko Sertić, da bi ih obavestio da li je neko od potencijalnih kupaca dostavio Agenciji za privatizaciju pismo o zainteresovanosti za fabriku Jumko.

"Osam meseci bezuspešno pokušavamo da dođemo do nadležnih, do ministara, premijera, pokušavamo da napravimo dogovor da se radnici Jumka vrate na posao", kazala je Ranka Savić. Ona je navela da su zbog lošeg stanja u fabrici, u poslednjih 10 dana umrle četiri radnice fabrike Jumko, a da je ogroman broj radnika zbog stresa oboleo od karcinoma.

"Došli smo danas kod ministra Sertića da ukažemo, da radnici nemaju više hleba da jedu, deca im se ispisuju iz fakulteta, postalo je nemoguće živeti u Vranju. Ako je Srbija socijalna država i ako svi govore da se vodi računa o siromašnima, evo danas smo tu nadam se da će neko da nas primi i kaže šta će biti sa ovim ljudima", naglasila je Savić.

Glavni poverenik ASNS Jumka Snežana Veličković navela je da radnici svakodnevno već pet meseci štrajkuju ispred fabrike, ali rukovodstvo nema sluha za njihove probleme, već je zaposlilo još 200 radnika. Predstavnici sindikata naveli su da će ostati u Beogradu sve dok ih ne primi na sastanak neko od nadležnih i naveli da ukoliko se ne odgovori na njihove zahteve, sledeći korak bi mogao da bude blokada autoputa. U Jumku je zaposleno oko 1.700 radnika kojima plate kasne nekoliko meseci, zbog čega su početkom godine štrajkovali tri meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track