40 MILIONA EVRA ZA OBNOVU: Biće novca za sve poplavljene

Prioritet da se zaštiti obnovljeno

40 MILIONA EVRA ZA OBNOVU: Biće novca za sve poplavljene

Društvo -
Na kraju smo posla za isplate pomoći za ugrožene u majskim poplavama, a počinjemo za septembarske, prva rešenja za Kladovo su gotova, a za nekoliko dana će se krenuti sa isplatama, rekao je Marko Blagojević

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević rekao je da će biti novca za sva domaćinstva koja su pretrpela oštećenja u poplavama i dobila rešenja o pomoći, da je prioritet da se zaštiti obnovljeno i da će u rekonstrukciju poplavljenih područja i materijalnu pomoć biti uloženo 40 miliona evra.

Blagojević je rekao da je uloženo više od 30 miliona evra u rekonstrukciju poplavljenih područja što obuhvata izgradnju infrastrukture i materijalnu pomoć i istakao da će biti potrošeno ukupno 40 miliona evra. Svakog dana dobijamo nove donacije i dobro je da one ne jenjavaju, a da se sa druge strane smanjuje broj rešenja koje treba izdati.

Na kraju smo posla za isplate pomoći za ugrožene u majskim poplavama, a počinjemo za septembarske, prva rešenja za Kladovo su gotova, a za nekoliko dana će se krenuti sa isplatama, rekao je Blagojević. Blagojević je rekao da je za bezbednost ljudi, oporavak objekata apsolutni prioritet i sisteme za zaštitu od poplava koji treba dovesti u stanje pre majskih poplava, kako bi se investicije zaštitile.

Prema njegovim rečima, za obnovu u vodoprivredi uloženo oko 600 miliona dinara i dodao da se na otklanjanju posledica poplava radi u 21 opštini u Srbiji. Vlada Japana je pomogla obnovu vodoprivrede, obaloutvrda, nasipa, brana, svega što štiti od poplava, u pet gradova, a zahvaljujući donacijama drugih zemalja koje su dogovorene na donatorskoj večeri, radiće se u još 15 opština , rekao je Blagojević. Do sada je, dodao je Blagojević, materijalna pomoć upućena na adrese 15.224 domaćinstava.

Kada se govori o nasipu kod Obrenovca, očekujemo donaciju iz Velike Britanije. Predlog projekta je podnet, čeka se da donator odobri. Vodoprivredno preduzeće iz Obrenovca je radilo koliko je moglo, uložilo je sva sredstva i resurse i otklonilo posledice poplave u prvom trenutku", naglasio je Blagojević.

U Obrenovac je do sada uloženo milijardu i po dinara, ta investicija mora da se zaštiti. Čekamo donaciju, videćemo dokle, trebalo je da donacija bude odobrena do kraja septembra, rekao je Blagojević. On je rekao da je namera da materijalna pomoć bude upućena i oštećenima koji nisu bili obuhvaćenim prvobitnim planom.

Radi se o ljudima koji žive u tuđim stanovima koji su pretrpeli štetu, a nisu imali pravo na nadoknadu kao vlasnici. Takođe, ni vlasnici nisu mogli da naplate štetu jer ne žive u tim objektima, već imaju drugo prebivalište.Uglavnom će se raditi o obnovi pokućstva, pošto se smatra da su je pokretna imovina u tim objektima vlasništvo zakupaca, rekao je Blagojević.

(Fonet/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track