Akademiku Dragoljubu Živojinoviću Orden Svetog Save

Odlikovanje za rad i trud

Akademiku Dragoljubu Živojinoviću Orden Svetog Save

Društvo -
Patrijarh Irinej je rekao da je akademik u potpunosti zaslužio odlikovanje jer je mnoge istorijske istine važne za naš narod i kulturu za sva vremena stavio u knjige i sačuvao ih od prolaznosti

BEOGRAD - Patrijarh Irinej je, u ime Sinoda Srpske pravoslavne crkve, odlikovao danas ordenom Svetog Save akademika Dragoljuba Živojinovića.

Patrijarh Irinej je, prilikom dodele odlikovanja u Patrijaršijii, rekao da je akademik Živojinović u potpunosti zaslužio to odlikovanje jer je, kako je rekao, Živojinović mnoge istorijske istine važne za naš narod i kulturu "za sva vremena stavio u knjige i sačuvao ih od prolaznosti".

"Vi ste jedan od prvih plodnih istorijskih pisaca i dar koji imate umnožili ste i ostavili kao bogatstvo naše istorije. SPC, koja se trudi da prati sve što se dešava u našoj istoriji i kulturi, našla je za shodno da vas odlikuje najvišim odlikovanjem - ordenom Svetog Save", rekao je patrijarh.

Živojinović se zahvalio patrijarhu i SPC na dodeljenom odlikovanju. "Beskrajno sam zahvalan na lepim rečima i visokom odlikovanju za moj trud i rad. Ja ću sa ponosom nositi ovo odlikovanje, pokazivti ga svima i biti srećan što sam ja jedan od onih koji je to odlikovanje zavredio", rekao je Živojinović.

Dragoljub Živojinović, istaknuti srpski istoričar, profesor je na Filozosfkom fakultetu u Beogradu, a redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti je od 2012. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track