Ambasador Denio položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj
Foto: Tanjug

Povodom 14. jula

Ambasador Denio položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj

Društvo -
Ambasador Denio podsetio je da se ove godine obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata koji je, kako je rekao "imao veliku ulogu u u učvršćivanju veza između Francuske i Srbije"

BEOGRAD - Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio danas je na Kalemegdanu položio venac na Spomenik zahvalnosti Francuskoj, povodom nacionalnog praznika te zemlje, 14. jula.

Vence su položili i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Dragan Popović, predstavnici Društva prijatelja Francuske, Društva za očuvanje tradicije do 1918. Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920. i drugih udruženja francusko-srpskog prijateljstva.

Ambasador Denio podsetio je da se ove godine obeležava stogodišnjica početka Prvog svetskog rata koji je, kako je rekao "imao veliku ulogu u u učvršćivanju veza između Francuske i Srbije".

"Francusko angažovanje na Istočnom frontu nije bilo samo strateški važno, već je među francuskim rukovodstvom postojala jasna i eksplicitna želja da se pomogne Srbiji", istakao je Denio. Prvi svetski rat samo je jedan od elemenata intenzivnih odnosa između Francuske i Srbije, ali vrlo važan, poručio je on.

Francuska proslavlja Dan republike u znak sećanja na 14. jul 1789. godine, kada su gnevni Parižani zauzeli zatvor-tvrđavu Bastilju, što se smatra simboličnim početkom Francuske revolucije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track