Antić: Očekujem normalizaciju u TE Kostolac
Foto: Dragana Udovičić

Teška situacija zbog padavina

Antić: Očekujem normalizaciju u TE Kostolac

Društvo -
Očekujem da će u bloku A koji je juče izašao iz prozovdnje sad stabilizovati mreža, a da će se u narednih nekoliko sati ponovo uspostaviti proizvodnja uglja u kopu Drmno, naveo je ministar

BEOGRAD - Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izjavio je danas da je situacija u Termoelektrani (TE) Kostolac izuzetno ozbiljna i teška, ali da očekuje da će se u narednih nekoliko sati obnoviti proizvodnja uglja u kopu Drmno.

"U Kostolcu je situacija je izuzetno teška, ali očekujem da će u bloku A koji je juče izašao iz prozovdnje sad stabilizovati mreža, a da će se u narednih nekoliko sati ponovo uspostaviti proizvodnja uglja u kopu Drmno", kazao je Antić.

Antić je kazao da je u poslednjih deset dana u Kostolcu palo oko 250 litara kiša po kvadratnom metru i da se u kopu Drvno nalazi oko 500 kubika vode.

"Gledao sam podatke, u istoriji nije zabeležena tolika količina padavina, najveće zabeležene padavine iznosile su 90 litara kiše po metru kvadratnom i to za mesec dana. Kada bi se sada vreme stabilizovalo, nama bi trebalo 10-15 dana da ispumpamo vodu iz kopa", kazao je Antić.

Govoreći o kopu Tamnava, iz kojeg voda još ne može da se isprazni posle majskih poplava, on je naveo da je toku međunarodni tender kako bi se izabrala kompanija koja će pomoći u ispumpavanju vode. Antić je kazao i da će država učiniti sve da ne dođe do nestašice struje usled situacije u termolektranama i naglasio da je prioritet države stabilnost energetskog sistema.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja