Azil u Srbiji zatražilo više od 500 dece
Foto: Nebojsa Mandic

Tužno detinjstvo

Azil u Srbiji zatražilo više od 500 dece

Društvo -
Deca kažu da su svesna da idu u neizvesnost, ali da ovaj put nema alternativu, da su voljni da rade i godinama, jer je život u zemljama iz kojih dolaze za njih nemoguć

BEOGRAD - Više od 500 tražilaca azila u Srbiji su deca, dok je više od 400 njih bez pratnje i oni najbrže odlaze iz centara za prihvat azilanata.

"Oni dođu do centra za azil i vrlo brzo nestanu, što govori o tome da postoji organizovan sistem krijumčarenja ljudi. Da li je u pitanju trgovina ljudima, mi ne možemo sa sigurnošću reći", naglasio je izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

On je dodao da su ta deca često uključena u lance prosjačenja, prinudnog rada, da bi odradili svoj put do Evrope. "Deca kažu da su svesna da idu u neizvesnost, ali da ovaj put nema alternativu, da su voljni da rade i godinama, jer je život u zemljama iz kojih dolaze za njih nemoguć", rekao je Đurović.

To što je Nemačka proglasila Srbiju zemljom sigurnog porekla smanjiće, kako kaže, broj tražilaca azila iz Srbije u Nemačkoj. Đurović objašnjava da će se ubuduće brzo završavati procedure, tako da će građani Srbije koji su zatražili azil u Nemačkoj brzo završavati postupak i oni koji dobiju azil ostajati, dok će ostali brzo biti vraćani kući.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track