DRSKA PROVOKACIJA: Albanci sa KiM traže od Srbije isplatu zaostalih penzija!

Ne vole našu državu ali vole naš novac

DRSKA PROVOKACIJA: Albanci sa KiM traže od Srbije isplatu zaostalih penzija!

Društvo -
Pitanje ovih prinadležnosti biće na dnevnom redu razgovora sa Srbijom u Briselu čim se reše svi sporovi oko zajednice opština na severu Kosmeta

BOGRAD - Nekoliko hiljada zahteva stiglo je u srpski Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje u kojima Albanci sa Kosova i Metohije traže da im država Srbija isplati zaostale penzije. Iako državu i njene zakone ne poštuju, to im ne smeta da od nje traže novac. Pomoć su zatražili čak i od kosovskog pregovarača u Briselu, Edite Tahiri.

Prema njenom obećanju, pitanje ovih prinadležnosti biće na dnevnom redu razgovora sa Srbijom u Briselu čim se reše svi sporovi oko zajednice opština na severu Kosmeta.

Problem u isplati nastao je zbog toga što veliki broj tamošnjih penzionera novac dobija kod kosmetskih organa. Naš PIO fond je pozvao sve one koji misle da imaju pravo da im proslede molbu. Međutim, samo manji broj zahteva stigao je sa kompletnom dokumentacijom, po kojoj su mogli da odluče. Jedan broj je već pozitivno rešen, dok je veći broj odbijen i to uglavnom iz razloga što su njihovi podnosioci već penzioneri na Kosmetu.

Na taj način, naglašavaju u Ministarstvu rada u sektoru za PIO, isključuje se mogućnnost korišćenja dve penzije za isti staž osiguranja.

- Obustava isplate penzija, ostvarenih na teritoriji Kosova i Metohije, posledica je dolaska međunarodnih snaga bezbednosti 1999. godine, kada je Fond PIO u potpunosti prestao sa radom na toj teritoriji, jer je tada zaplenjena i sva oprema i postojeća dokumentacija - kaže Zoran Milošević, pomoćnik ministra za rad.

- Uništena je i originalna dokumentacija matične evidencije, što je dovelo do toga da naš fond ne raspolaže preciznim i verodostojnim podacima o tome ko je do dolaska međunarodnih snaga bio uključen u sistem penzijskog osiguranja i ko je po tom osnovu ostvario neko od prava.

Saglasno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti i odluci koju je doneo specijalni predstavnik generalnog sekretara UN 2001. godine, a koja je izmenjena Uredbom od 2005. godine, funkciju PIO preuzela je penzijska uprava Kosova i Metohije.

- U skladu sa navedenom Uredbom, pravo na osnovnu penziju na Kosovu i Metohiji, na teret sredstava budžeta Kosmeta, imaju svi koji su navršili 65 godina života, s tim da se ona uvećava za sve penzionere koji su 15 godina bili osiguranici prethodnog fonda. Pravo na ovo uvećanje osnovne penzije, prema poslednjim podacima, ostvarilo je 27.389 korisnika - objašnjava Milošević.

Izneti problem dodatno je usložen donošenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu 17. aprila 2012. godine, kojom je on obavezao Srbiju na generalno iznalaženje rešenja za isplatu ove prinadležnosti svima kojima je to pravo obustavljeno.

U skladu sa obavezama iz presude obezbeđeno je svim ranijim korisnicima da mogu podneti zahtev za ponovnu uspostavu isplate penzija, kao i isplate zaostalih neisplaćenih penzija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track