BIZNIS TMUŠIĆA: Tata načelnik u prosveti, sin prodaje udžbenike!

Nepotizam u ministarstvu prosvete

BIZNIS TMUŠIĆA: Tata načelnik u prosveti, sin prodaje udžbenike!

Društvo -
Velimir Tmušić, visoki funkcioner u Ministarstvu prosvete, namešta poslove svom sinu, koji drži firmu za prodaju udžbenika „T&T“, tvrdi Savet za monitoring i borbu protiv korupcije

BEOGRAD - Tražimo da ministar prosvete Srđan Verbić hitno smeni Velimira Tmušića, načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove u ustanovama predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, jer njegov sin ima jednu od najprofitabilnijih privatnih firmi, koja se, slučajno ili namerno, bavi prodajom udžbenika po školama u čitavoj Srbiji.Ovaj zahtev uputio je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Trasnparentnost zbog sumnje da Tmušić namešta poslove svom sinu. Kako kažu, Agencija za borbu protiv korupcije takođe je zahtevala od ministra Verbića da se izjasni povodom okolnosti vezanih za firmu sina Velimira Tmušića.

Tomislav Tmušić
Tomislav Tmušić

Ko će kome...Naime, Tomislav Tmušić (27), sin Velimira Tmušića, pozicioniranog u Ministarstvu prosvete, drži firmu „T&T“ koja se bavi ugovaranjem pretplate za udžbenike i njihovom distribucijom po školama u Srbiji. Iako mlado, preduzeće „T&T“, sa šestoro zaposlenih, u prošloj godini imalo je zapažen poslovni prihod od 58 miliona dinara!- Imam pravo da verujem da Velimir Tmušić namešta poslove svom sinu. Znate, sin je otvorio nedavno firmu i za jednu godinu poslovanja posao mu već cveta. Vrlo je indikativno da je baš firma Tmušićevog sina jedna od najprofitabilnijih u distribuciji udžbenika, i to za vrlo kratko vreme. Ali kad je tata na poziciji u prosveti, sve se može - priča za Kurir Mario Spasić, generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost.Ucenjuje direktoreOn sumnja da Velimir Tmušić pritiska i ucenjuje direktore škola da kupuju udžbenike baš od firme „T&T“.- Sa pozicijom načelnika inspekcije, Velimir može da ucenjuje sve direktore škola da kupuju udžbenike od njegovog sina. Znate kako se to radi - usluga za uslugu, on direktora oslobodi od neke kazne ili mu stopira istragu, a zauzvrat traži uslugu - objašnjava Spasić i dodaje da ukoliko, pak, to nije tačno, da se javno dokaže.

Ministarstvo prosveteNA VEZI SMO SA AGENCIJOM Kurir je juče ceo dan pokušavao da stupi u kontakt sa Velimirom i Tomislavom Tmušićem, ali se ni jedan ni drugi nisu javljali, niti su odgovarali na poruku.Iz Ministarstva prosvete kažu da su usmereni na Agenciju za borbu protiv korupcije kada je reč o slučaju Tmušić.- Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je povodom ovog slučaja u komunikaciji sa Agencijom za borbu protiv korupcije - bilo je sve što su nam odgovorili.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track