Blagojević: 130 kuća za poplavljene u narednih nekoliko nedelja

995 miliona evra na raspolaganju

Blagojević: 130 kuća za poplavljene u narednih nekoliko nedelja

Društvo -
Podela pomoći, ukoliko sve bude teklo kako treba, uslediti krajem sledeće nedelje ili početkom druge sedmice nakon toga

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je danas da će u narednih nekoliko nedelja početi da se zida 130 kuća sredstvima iz fondova EU.

Blagojević je istakao da je reč o sredstvima od 30 miliona evra i najavio i popravku škola, tako da će deca moći da krenu na pohađanje nastave 1. septembra.

On je istakao da će potpuno biti obnovljen važan put do Krupnja, što bi trebalo da bude obavljeno u naredne dve tri nedelje, a da bi, sa druge strane, trebalo da počne i podela materijalne pomoći za obnovu kuća ljudima, čije su kuće bile oštećene u poplavama.

Blagojević je najavio da će podela pomoći, ukoliko sve bude teklo kako treba, uslediti krajem sledeće nedelje ili početkom druge sedmice nakon toga.On je istakao da bi Skupština trebalo da usvoji zakon u toj oblasti, a posle toga bi trebalo da se usvoji plan obnove.

"Nakon toga, kada budemo sve informacije uspeli da saberemo na jednom mestu, pravimo plan podele pomoći", najavio je Blagojević i dodao da bi "do kraja ovog meseca trebalo da budu isplaćene prve sume".

Blagojević je rekao da je neophodna saradnja sa lokalnim samoupravama i da je neophodno utvrditi broj i spisak oštećenih domaćinstava."Sem ovih 130 kuća, koje će se graditi iz fondova EU, tu je 40 kuća koje se zidaju iz donacije UAE, tu je opet oko 40 kuća koje se zidaju iz donacije države Kuvajt", najavio je Blagojević.Gradnja više od 200 kuća ili je počela ili će početi u narednih nekoliko nedelja, najavio je Blagojević.

Govoreći o prevenciji, Blagojević je najavio da nijedna od kuća neće više biti sagrađena na zemljištu koje je pod rizikom ili od poplava ili od klizišta i da će putevi biti sigurniji.

Upitan o donatorskoj konferenciji koja je održana u Briselu za saniranje posledica majskih poplava u Srbiji i BiH, Blagojević je podsetio da je 995 miliona evra Srbiji stavljeno na raspolaganje, a od toga je 115 miliona evra bespovratnih sredstava.(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja