Blagojević: Državna pomoć za poplavljene uskoro na mapi
Foto: Fonet

Transparentniji uvid

Blagojević: Državna pomoć za poplavljene uskoro na mapi

Društvo -
Zaključno sa današnjim danom isplaćena je materijalna pomoć za gotovo 9.000 domaćinstava, što je više od dve trećine potreba, s obzirom na procenu da će ih biti više od 12.000

BEOGRAD - Država i civilni sektor uskoro će omogućiti transparentniji uvid u sve procese vezane za pomoć stanovništvu koje je pretrpelo štete u majskim poplavama, najavili su danas predstavnici vladinog i nevladinog sektora.

Direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević rekao je da očekuje da će "sve intervencije države na ovim područjima do kraja oktobra biti dostupne javnosti na interaktivnoj mapi".

"Mora da se zna i učešće drugih aktera - civilnog društva, država koje su bilateralni donatori i multilateralnih donatora kao što je Evropska unija", izjavio je on na konferenciji za novinare, na kojoj je Krizni štab Udruženi građani za Srbiju predstavio mapu aktivnosti nevladinih organizacija vezanih za poplave.

Ističući da je "tranparentnost jedan od ključnih elemenata procesa pružanja pomoći kojim sad upravlja država", Blagojević je dodao da je "važno što se sad ukrštaju resursi" dva sektora koji će "raditi istu stvar".

"Mapa je prvi javni napor da se sve aktivnosti civilnog društva sistematizuju i predstave, ali i podstaknu državni organi na proaktivno i transparentno izveštavanje", izjavila je izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović.

Ona je objasnila da su Građanske inicijative, u okviru aktivnosti u mreži Udruženi građani za Srbiju, kreirale i pustile u rad interaktivnu mapu koja pruža direktan uvid u rad civilnog društva Srbije tokom aktivnosti pružanja pomoći, sanacije i rekonstrukcije privatnih i javnih objekata koji su pretrpeli štetu od poplava.

Stojanovićeva je podsetila da je "Krizni štab Udruženi građani za Srbiju koordinirao aktivnosti više od 200 organizacija koje su svoje resurse stavile u službu pružanja hitne i direktne podrške građanima koji su pogođeni poplavama širom zemlje".

"U sledećoj fazi, pored monitoringa procesa obnove, aktivnosti civilnog sektora biće fokusirane na transparentno izveštavanje o utrošku sredstava i sprovedenim aktivnostima države u cilju saniranja posledica poplava", najavila je ona.

Nemanja Branisavljević sa Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu rekao je da je interaktivna mapa nastala kao proizvod volonterskog rada i angažmana zaposlenih na ovom fakultetu, koji su osnovali Laboratoriju za razvoj geoprostornih tehnologija otvorenog koda.

Komentarišući rad nevladinog sektora vezan za poplave - od podele humanitarne pomoći na terenu, organizovanja volontera i distribucije informacija o potrebama ugroženog stanovništva, Marko Blagojević je ocenio da je njihova uloga bila "sjajna i nezamenljiva jer država, kakve god resurse da ima, nikad ne može da bude tako mobilna i fleksibilna".

On je rekao da je, zaključno sa današnjim danom, isplaćena materijalna pomoć za gotovo 9.000 domaćinstava, što je više od dve trećine potreba, s obzirom na procenu da će ih biti više od 12.000.

"Sve te intervencije države moraju biti na mapi, a pre toga ćemo objaviti spiskove primalaca pomoći", najavio je Blagojević i dodao da pri tome neće biti dostupni podaci koji "identifikuju čoveka".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track