BLAGOJEVIĆ: Isplaćeno više od 3,6 milijardi dinara pomoć, biće i za ostalei!
Foto: Fonet/ Nenad đorđević

Treći program obnove

BLAGOJEVIĆ: Isplaćeno više od 3,6 milijardi dinara pomoć, biće i za ostalei!

Društvo -
Do sada je izvršena isplata 15.224 rešenja u iznosu od 3.635.251.528,15 dinara, od čega najviše u Obrenovcu - oko milijardu i po dinara, izjavio je direktor kancelaije dodavši da ne očekuje da će broj rešenja preći 16.000

BEOGRAD - Novčanu pomoć u ukupnom iznosu od 3,635 milijarde dinara do danas je primilo više od 15.000 građana, a iduće sedmice će Vladi Srbije biti predloženo da prihvati i treći program obnove.

Direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević je rekao i da ima dovljno novca da svi koji su pretrpeli štetu budu isplćeni i da je ostalo nešto manje od milijarde dinara.

Do sada je izvršena isplata 15.224 rešenja u iznosu od 3.635.251.528,15 dinara, od čega najviše u Obrenovcu - oko milijardu i po dinara, izjavio je direktor kancelaije dodavši da ne očekuje da će broj rešenja preći 16.000.

Blagojević je najavio i da će ove sedmice predložiti vladi usvajanje državnog programa obnove za korisnike oštećenih i srušenih stambenih objekata u majskim poplavama.

"Tu će se podvesti ljudi koji nisu imali pravo na pomoć po dosadašnja dva programa obnove... i nadam se da ćemo sa realizacijom tog programa krenuti jako brzo", rekao je Blagojević.On je naveo i da su nam "na dohvat ruke" donacije u vrednosti od 600 miliona dinara koje su namenjene za obnavljanje i zaštitu vodoprivrednih objekata.

"To su donacije u vrednosti od oko 600 miliona dinara koje su nam u ovm trenutku na doihvat ruke i zahvaljujući čemu je moguće da bude raspisano oko 50 postupaka javnih nabavki za oporavak tih objekata", rekao je Blagojević.

On je objasnio i da to znači da su donacije odobrene i da na osnovu toga mogu da krenu javne nabavke za lokacije Ub, Krupanj, Smederevska Palanka, Knjaževac, Surdulica, Valjevo, Negotin, Zaječar, Ćuprija, Jagodina, Bela Palanka, Užice...Prema njegovim rečima, radi se o donacijama vlada Japana, Italije Alžira, Kanade, Indonezije, Albanije i Bugarske "koje su odobrile predloge projekata Kancelarije".

"Gradimo takođe i 20 brana za bujične vode što je vrlo važna stvar...i to je mehanizam koji je Novi Pazar sačuvao od poplava a pri tome su veoma jeftine za realizaciju", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, vrednost tih brana je oko 60 miliona dinara a biće sagrađene u Krupnju, Malom Zvorniku, Bajinoj Bašti, Ljuboviji, Osečini, Kosjeriću...Blagojević je negirao da Kancelarija zbog nedostatka sredstava za pomoć odugovlači isplatu novca, ili da na bilo koji način prolongira isplatu.

"To nije tačno i ne postoji razlog da mi u ovom trenutku na bilo koji način odlažemo ili prolongiramo isplatu pomoći", rekao je on podsetivši da Kancelarija postupa po pravosnažnim rešenjima koja dobija od lokalnih samouprava.

Blagojević je naveo i da je Kancelarija do sada postupili po više od 15.000 rešenja i da je "moguće da neko u opštinama Kancelariju koristi kao izgovor".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track