BLOKADA: Policija ne može da hapsi zbog štrajka advokata!
Foto: Dado Đilas

Haos pred Paradu ponosa

BLOKADA: Policija ne može da hapsi zbog štrajka advokata!

Društvo -
Privođenja neće biti moguća jer advokati odbijaju da zastupaju izgrednike, a bez branilaca oni ne mogu da budu iza rešetaka

BEOGRAD - Štrajk beogradskih advokata u potpunosti je vezao ruke policiji, koja pred predstojeću Paradu ponosa ne može da privodi one koji planiraju nerede. Ista situacija biće i na dan održavanja ove manifestacije, jer advokati odbijaju da zastupaju izgrednike, a bez branilaca oni ne mogu da budu zadržani iza rešetaka.- Neće biti izuzetaka. Ono što važi za sve građane važi i za naše aktivnosti u vezi s lišavanjem slobode koja se dešava povodom Prajda. Radićemo ono što i sada radimo - poručio je juče predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.Poziv na linčOvakva izjava advokata, dva dana pred održavanje Parade, sagovornicima Kurira zvuči kao poziv na linč.- Prosto rečeno, ovakva izjava zvuči kao poziv huliganima da rade šta žele, uz poruku da zbog toga niko neće moći da ih hapsi - kaže za Kurir jedan od advokata koji želi da radi. Posledice štrajka, koji je ušao u treću nedelju, pogubne su. Desetine hiljada suđenja je odloženo, nekoliko akcija hapšenja je otkazano, a pojedini osumnjičeni već su pušteni na slobodu. Kako naš sagovornik navodi, najglasniji u štrajkačkim zahtevima su upravo oni koji najviše zarađuju, dok oni koji nemaju skupocene vile i automobile žele da se što pre vrate u sudnice.Bez sankcijaVlada Srbije juče je na predlog ministra pravde Nikole Selakovića stavila van snage Uputstvo Advokatske komore Srbije, po kom je advokatima naloženo da moraju da štrajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isključenja iz advokature, tako da od danas oni mogu da počnu da rade.

PoverenjeVUČIĆ PODRŽAO MINISTRA SELAKOVIĆAPredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ministar pravde Nikola Selaković ima njegovo „puno poverenje“ i da advokati treba da plaćaju veći porez.- Ja mislim da nisu plaćali dovoljno. Uveren sam da će Nikola Selaković te probleme umeti da reši - rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track