BRRRRR: Stiže nam najhladnija zima u poslednjih 100 godina
Foto: Nebojša Mandić

Arktik u Evropi: Pripremite se za smrzavanje

BRRRRR: Stiže nam najhladnija zima u poslednjih 100 godina

Društvo -
Prvi sneg u Srbiji možemo očekivati posle 20. novembra. Najavljene su izrazito niske temperature s velikom količinom padavina

BEOGRAD - Za razliku od prethodne zime, koja može da se podvede pod natprosečno blagu, s prosečnom temperaturom za glavni grad Srbije od 5,3 stepena, ove, nastupajuće, očekuje nas hladnoća kakva se ne pamti u poslednjih sto godina!Ovu pesimističnu najavu dali su britanski prognostičari, koji kažu da će čitav Stari kontinent okovati arktička zima, sa izrazito niskim temperaturama i velikom količinom snežnih padavina. Britanci su ukazali i na to da će se ekstremni uslovi u Evropi zadržati neverovatnih pet meseci.Po njima, prvi ledeni talas se očekuje već u novembru, a za januar se predviđa temperatura od 27 stepeni Celzijusa ispod nule. Sneg će prvo pogoditi planinske predele, a u nižim delovima doći će do pojave snežnih pahulja već u drugoj polovini novembra.Sa britanskim meteorolozima slažu se i srpski stručnjaci.

Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda, kaže za Kurir da će predstojeća zima biti hladnija od prošlogodišnje.- Prvi sneg kod nas možemo očekivati posle 20. novembra. Ova zima će definitivno biti hladnija u odnosu na prošlu, sa više snega i kiše. Te temperature od minus 27 stepeni koje najavljuju britanske kolege uobičajene su za planinske predele i to nije ništa novo. Prošli zimski ciklus bio je izrazito blag. U januaru smo imali temperaturu od čak 20 stepeni u plusu, dok je u februaru ona rasla do 23 stepena. Osim košavskog perioda krajem januara i početkom februara, kad je u Beogradu izmereno minus osam stepeni, dok je u Vojvodini bilo nešto hladnije, mi nismo imali većih mrazeva - objasnio je Todorović.On naglašava da se hladni periodi ponavljaju na tri i četiri godine, pa sedam i osam, i na kraju na 22 godine, uz ogradu da ne postoje metodologije ni jaki argumenti koji bi sa sigurnošću mogli da predvide tačnu prognozu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track