ČEKANJE: Izbegavajte prelaze Preševo i Brodarevo

Sve veće gužve na srpskim granicama

ČEKANJE: Izbegavajte prelaze Preševo i Brodarevo

Društvo -
Vozačima se savetuje da zaobiđu velike granične prelaze i da više koriste alternativne, koji su znatno manje opterećeni na svim izlazima iz zemlje

BEOGRAD - Na pojedinim deonicama puta i graničnim prelazima ka letovalištima čeka se i po nekoliko sati, a kolone su kilometarske. Ipak, uvek postoji alternativni pravac.Zbog izgradnje Koridora 10 dolazi do usporenja saobraćaja na deonici Vladičin Han - Vranje, gde se mogu stvoriti i kolone od kilometar i po, a na pravcu Niš-Pirot saobraćaj se povremeno obustavlja u periodu od 9 do 11 časova i 14 do 16 časova. Prema podacima AMSS, najopterećeniji granični prelaz je Brodarevo, gde se na izlaz ka Crnoj Gori čeka od 60 do 90 minuta. U narednom periodu očekuje se intenzivniji saobraćaj i zbog onih koji iz zapadnih zemalja putuju kroz Srbiju ka istoku, te bi prilikom planiranja putovanja trebalo uzeti u obzir i alternativne prelaze. Tako se svima koji su se uputili na Crnogorsko primorje savetuje da idu preko Jabuke, pošto se on koristi uglavnom za putnička vozila, a bez gužvi ćete proći i ukoliko od Novog Pazara krenete ka prelazu Mehov krš.Štrajkuju grčki cariniciKada je reč o grčkoj obali, većina Srba u Makedoniju ulazi preko Preševa, na kojem se s naše strane nikad ne čeka duže od sat, a to su nam potvrdili i u Auto-moto savezu Srbije. Za one manje strpljive tu je uvek granični prelaz Prohor Pčinjski. Pošto su grčki carinici u štrajku, carinski terminali su u prekidu za teretni saobraćaj, pa se zbog kamiona mogu stvoriti čepovi, te se stoga vozačima preporučuje da pri napuštanju Makedonije koriste prelaz Đevđeliju, na kojem se putnički i autobuski saobraćaj odvija normalno.Čeka se 20 minutaNa brčkanje u Hrvatskoj nećete dugo čekati, barem što se granice tiče. Batrovci jesu više opterećeni, ali nema zadržavanja. Juče su se formirale tri do četiri kolone, a na prelazak iz jedne države u drugu čekalo se najviše 20 minuta.

PREPORUKEGRČKAZa Grčku je potrebna međunarodna vozačka dozvola, a zbog prolaska kroz Makedoniju i zeleni karton. Kad prolazite kroz bivšu nam bratsku republiku, obavezno je da imate upaljena svetla, a u gepeku, osim obavezne auto-opreme, i protivpožarni aparat ukoliko koristi tečni naftni gas. Po dolasku u Grčku svetla više nisu neophodna, ali protivpožarni aparat jeste, bez obzira na gorivo koje koristi vaše vozilo. Ukoliko nosite naočare, morate da imate i rezervne, jer kazna je 20 evra. CRNA GORAZa put u Crnu Goru nisu potrebna međunarodna dokumenta, granica se prelazi s ličnom kartom. Deci je potreban izvod iz matične knjige rođenih, zdravstvena ili đačka knjižica. Obavezno upalite svetla. Ukoliko na Crnogorsko primorje idete preko Bosne i Hercegovine, ne zaboravite zeleni karton.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja