Čestitke za Ramazanski bajram
Foto: Dado Đilas

Veliki islamski praznik

Čestitke za Ramazanski bajram

Društvo -
Bajramska molitva u biće održana danas u beogradskoj Bajrakli džamiji od 7 sati, a potom je i bajramska sofra. Zvaničnici i politički lideri Srbije čestitali su vernicima praznik

BEOGRAD - Vernici muslimanske veroispovesti danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika kojim se obeležava kraj posta.

Bajramska molitva u biće održana danas u beogradskoj Bajrakli džamiji od 7 sati, a potom je i bajramska sofra.Zvaničnici i politički lideri Srbije čestitali su vernicima praznik.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić čestitao je svim građanima muslimanske veroispovesti Ramazanski Bajram, uz želju da ga provedu u miru, zdravliu i da im taj praznik donese porodičnu sreću i radost."Svim građanima Srbije, muslimanske veroispovesti, želim da u zdravlju i miru, okruženi porodicom i prijateljima proslave svoj veliki praznik - Ramazanski Bajram", istakao je predsednik Nikolić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u svojoj čestitki svim muslimanskim vernicima poželeo da taj sveti praznik provedu u miru i blagostanju. "Svima koji slave ovaj veliki praznik, želim sreću, radost, jedinstvo i razumevanje", istakao je u čestitki Vučić, saopštila je Vlada Srbije.

Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić takođe je uputio najlepše čestitke muslimanskim vernicima i starešinstvu, "sa željom da nas ovi praznični dani još jednom podsete na trajne duhovne vrednosti islama, vrednosti pravde, humanosti, mira, milosrđa i ljubavi prema bližnjima". Uz želju da ovaj praznik provedu sa porodicom, Đurić je poručio da ovaj veliki praznik treba da doprinese širenju uzajamnog uvažavanja, tolerancije i dobrote."Neka nas sve zajedno uputi na negovanje zajedništva i međusobnog poštovanja", istakao je Đurić.

"U ime Narodne skupštine i svoje ime čestitam predstojeći praznik građanima islamske vere u nadi da će Bajram svima doneti mir, toleranciju, međusobno poštovanje i razumevanje. Želim vam da praznične dane provedete u miru, radosti i ljubavi, u krugu svojih porodica i prijatelja", navodi u čestitki predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Praznik je vernicima muslimanske veroispovesti čestitao i potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković, poželevši im da ga provedu u zdravlju i veselju, u krugu svoje porodice i uz nadu da će nas ovaj praznik podsetiti na vrednosti koje treba trajno da negujemo - ljubav, poštovanje, brigu za najbliže i toleranciju.

Ministar odbrane Bratislav Gašić čestitao je svim vernicima Ramazanski bajram i poručio da na kraju svetog meseca posta i molitvi želi islamskim vernicima da praznik provedu "u miru, radosti, duhovnom blagostanju i svakom dobru istinskom"."Povodom velikog islamskog praznika Ramazanskog bajrama, svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji slave ovaj praznik upućujem iskrene čestitke", navodi Gašić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin čestitao je takođe građanima islamske veroispovesti Ramazanski bajram uz poruku da "neprolazne duhovne vrednosti ovog uzvišenog praznika doprinesu negovanju razumevanja, sloge i ljubavi među bližnjima"."Bajram je praznik koji nosi poruke mira i prijateljstva, praznik koji nas uvek iznova podseća da širimo uzajamno uvažavanje, sklad i toleranciju", poručio je Vulin.

Bajram je velikodostojnicima, verskim službenicima i vernicima Islamske zajednice čestitao i direktor Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Mileta Radojević. "Želim da svaki pojedinac i porodica Bajram dočeka i provede u zadovoljstvu i miru, sa svojim komšijama i svim ljudima dobre volje", navodi se u čestitki Radojevića.

On dodao i da ovaj veliki praznik treba da probudi u svakom muslimanu uverenje "da udruženim naporima možemo učiniti da se u Srbiji kao zajedničkoj državi poštuju kulturne i verske različitosti i stvore uslovi da svaka nacionalna i verska zajednica razvija i slobodno afirmiše svoje najviše vrednosti".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević čestitali su muftiji Muhamedu Jusufspahiću i vernicima islamske veroispovesti bajram poručujući da ovaj praznik "donese spokoj i duhovno razumevanje". Međusobnom tolerancijom gradićemo zajedničku budućnost u blagostanju", navodi se u čestitki.

Čestitkama se pridružio i princ Aleksandar Karađorđević sa željom svima da ovaj praznik provedeu u miru i sreći sa svojim bližnjima. "Neka nas sve ovaj veliki praznik podseti da nosimo u sebi ljubav prema Svevišnjem i negujemo lepe misli i dobra dela, a da dani koji nastupaju budu ispunjeni mirom i zadovoljstvom, razumevanjem, uzajamnim poštovanjem i tolerancijom", naglasio je Karadorđević. Čestitke su ranije uputili i predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević.

Zamenik reis-ul-uleme, muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić u bajramskoj poslanici osudio je izraelsko nasilje nad muslimanima Gaze i Palestine."Molimo Alaha svevišnjeg da podari mir svim ljudima, i nama u Srbiji našoj, a posebno muslimanima Gaze i Palestine sa kojima saučestvujemo u borbi i tegobama, osuđujući izraelsko nasilje koje se nad njima sprovodi", preneo je Jusufspahić poslanicu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) Srbije povodom ramazanskog Bajrama koji počinje sutra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track