ČITULJA DRAŽI: Slavnom đeneralu od potomaka kraljeve vojske!
Foto: Printscreeen, Kurir

Čiču ne zaboravljaju

ČITULJA DRAŽI: Slavnom đeneralu od potomaka kraljeve vojske!

Društvo -
Dana 17. jula 2014. godine navršava se 68. godina od stradanja Dragoljuba Draže Mihailovića. Toga dana u Hramu svete Trojice na Pelinkoj rudini u Gornjem Grblju, u devet časova, služiće se sveta liturgija sa parastosom “slavnom đeneralu i svim njegovim saborcima sa područje Grblja, postaradalim za krst, kralja i otečestvo

BEOGRAD – Potomci vojnika kraljeve vojske u otadžbini objavili su danas u listu Večernje novosti čitulju generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini.

Potomci vojika kraljevske vojske su napisali u čitulji:

“ Dana 17. jula 2014. godine navršava se 68. godina od stradanja Dragoljuba Draže Mihailovića. Toga dana u Hramu svete Trojice na Pelinkoj rudini u Gornjem Grblju, u devet časova, služiće se sveta liturgija sa parastosom “slavnom đeneralu i svim njegovim saborcima sa područje Grblja, postaradalim za krst, kralja i otečestvo – piše u čitulji.

Podsetimo u Beogradu od 10. juna do 15. jula 1946. godine pred Vrhovnim sudom Federativne Narodne Republike Jugoslavije vođen je sudski process protiv Dragoljuba Draže Mihailovića i grupe od 23 optuženika. Ovo suđenje je poznato i kao Beogradski proces.

Sudije su bili Mihailo Đorđević (Predsednik Vojnog veća), Milija Laković, Mihailo Janković, Nikola Stanković i Radomir Ilić (sudije) i Todor Popadić (sekretar). Optužnicu je zastupao Vojni tužilac Jugoslovenske armije Miloš Minić, a pomagao mu je Miloš Jovanović.

Proces je poprimio ogroman publicitet u svetu i u tadašnjoj Jugoslaviji. Na suđenju su pored domaćih prisustvovali i inostrani novinari, fotoreporteri i izveštači.

Mihailović je posle sudske odluke streljan 17. jula 1946. godine i sahranjen na tajnom mestu.

Pretpostavljalo se da se njegov gorb nalazio na Adi Ciganliji, ali njegov grob, uprkos brojnim pokušajima do danas nije otkriven.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track