DA SE NE ZABUNITE: Ovako izgleda nova novčanica od 10 evra

Od sutra u opticaju

DA SE NE ZABUNITE: Ovako izgleda nova novčanica od 10 evra

Društvo -
Na novoj novčanici je još nekoliko obeležja koja bi falsifikatorima trebalo da oteža posao. Na ivicama su izraženije reljefne linije koje se mogu osetiti blagim dodirom prsta. Osim toga, prednja strana ima reflektujuće delove

BRISEL - Nova novčanica od 10 evra biće od 23. septembra puštena u opticaj. Kao i nova novčanica od 5 evra, i nova novčanica od 10 evra sadrži nekoliko poboljšanja što se tiče zaštite. Hologram i vodeni žig novčanice prikazuju portret Evrope, lika iz grčke mitologije.

Serijski broj smaragdne boje

Na novoj novčanici je još nekoliko obeležja koja bi falsifikatorima trebalo da oteža posao. Na ivicama su izraženije reljefne linije koje se mogu osetiti blagim dodirom prsta. Osim toga, prednja strana ima reflektujuće delove. Osim toga serijski broj novčanice je smaragdne boje, ako se pogleda iskosa, vidi se svetleća linija u broju koja jkao da se kreće, a čitav broj pritom menja boju, iz smaragdno zelene u plavu.Iako se u poslednjih nekoliko godina nije povećao broj falsifikovanih novčanica, Evropska centralna banka uvođenjem novih novčanica, želi ići korak ispred falsifikatora.

Evropska centralna banka navodi da će se zbog iskorišćavanja zaliha i dalje izdavati i novčanice od 10 evra iz prve serije. One će biti u opticaju istovremeno s novim novčanicama od 10 evra.Stare novčanice i dalje vrede

Dosadašnji apoeni od deset evra i dalje ostaju u opticaju paralelno sa novima.Novčanica od deset evra je druga najmnogobrojnija do sada štampana novčanica, posle one od 20 evra. Po podacima s kraja prošle godine, u opticaju je više od 2,3 milijardi novčanica od 10 evra.Evro je službeno sredstvo plaćanja u 18 država EU (Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Kipar, Francuska, Grčka, Holandija, Irska, Italija, Latvija, Luksemburg, Malta, Nemačka, Portugal, Slovačka, Slovenija i Španija), zatim četiri mini-države koje su okružene zonom evra (Andora, Monako, San Marino i Vatikan) kao i onih delova Evrope u kojima je unilateralno proglašen valutom: u Crnoj Gori, kao i u delu Kosova i Metohije koji je pod kontrolom Albanaca i NATO. Od 1. januara 2015. evro će postati i službena valuta Litvanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track