DAČIĆ ZA KURIR: Nikolić nek letuje u Turskoj, ja slušam Vučića i neću na odmor
Foto: Aleksandar Jovanović

Šef diplomatije

DAČIĆ ZA KURIR: Nikolić nek letuje u Turskoj, ja slušam Vučića i neću na odmor

Društvo -
Fajt Lider socijalista pozvao Nikolića da odgovori zašto letuje u Turskoj kad je za predsednika te države izabran čovek koji tvrdi da je Kosovo Turska

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otišao je s porodicom na letovanje u Bodrum, u Tursku, u trenutku kad je za šefa ove države izabran čovek koji tvrdi da je Kosovo Turska.Tako je zemlja koju će u narednom mandatu voditi Redžep Tajip Erdogan, poznat po zapaljivim izjavama u vezi sa Sandžakom i južnom srpskom pokrajinom, ugostila porodicu šefa države. Iako Nikolić koristi svaku priliku da kaže kako je to isto Kosovo po Ustavu sastavni deo naše teritorije, to ga ipak nije omelo da odmor provede u zemlji čija se politika po mnogim pitanjima kosi s državnom politikom Srbije.Na pitanje da li je primereno da predsednik Srbije letuje u Turskoj, šef diplomatije Ivica Dačić nije želeo konkretno da odgovori, već je kratko poručio:- Na to neka odgovori predsednik, on je odabrao Tursku. Ja na odmoru nisam bio četiri godine i poslušao sam savet premijera. Svako neka radi po sopstvenim željama.S druge strane, politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da Nikolić ovakvim potezom nije pokazao dovoljno takta, te da je napravio neku vrstu gafa.- Svaki građanin za svoj novac može da ide gde god želi na letovanje, ali predsednik države nije običan građanin i mora da vodi računa i o političkom kontekstu. Poželjno je da smo sa zemljom u koju predsednik ide na letovanje najmanje u korektnim odnosima. Imam utisak da nisu bili dovoljno oprezni kad su birali destinaciju. Tu je verovatno letovao još kao opozicioni lider, pa ga je povuklo, ali razlika je u tome što je on sada šef države i mora da vodi računa i o takvim stvarima - kaže Vukadinović i slikovito navodi primer:- Zamislite kada bi Obama otišao na letovanje na Krim ili Putin na Floridu. Kad šef države ide na letovanje, bira se ili prijateljska zemlja, ili zemlja s kojom imamo neutralne odnose.

ŠirokoSAMO NA LET OTIŠLO 15.000 EVRANikolić je 8. avgusta otputovao na more sa suprugom Dragicom i unucima, u pratnji dva člana obezbeđenja, državnim avionom, a kako mediji prenose, samo let ovim avionom košta poreske obveznike oko 15.000 evra.Koliko je letovanje u nekom od hotela platila porodica Nikolić, nije poznato. Ali aranžmani u Bodrumu mogu dostići cenu i do 2.000 evra po osobi.

Brani sePRE MENE KAMERE NISU NI POSTOJALEIvica Dačić je u izjavi za Kurir istakao da ni u kom slučaju ne može da snosi odgovornost što su kamere MUP lošeg kvaliteta.- Dok ja nisam došao u MUP, kamere nisu ni postojale, a komisija je određivala sve uslove za nabavku kamera. To nije bilo u mojoj nadležnosti. Treba razjasniti da je novac od kojeg su, između ostalog, nabavljene kamere ne s računa MUP, nego iz budžeta Srbije. Prema zakonu koji je uveo Mlađan Dinkić još pre tri godine, taj prihod uzeo je MUP, ali i takse za vanredne situacije - naglasio je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track