Danas 16 godina od otmice novinara Radio Prištine
Foto: Wikipedia

UNS zahteva istragu

Danas 16 godina od otmice novinara Radio Prištine

Društvo -
UNS i Društvo novinara KiM najavilo je da će, po treći put za tri godine, danas na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča-Zočište, postaviti obeležje na srpskom i albanskom jeziku

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije ponovo je danas zatražilo da se rasvetli sudbina novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića koji su nestali pre 16 godina u opštini Orahovac.

UNS i Društvo novinara Kosova i Metohije najavilo je da će, po treći put za tri godine, danas na mestu gde su novinari oteti, na putu Velika Hoča-Zočište, postaviti obeležje na srpskom i albanskom jeziku: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari.

Tražimo ih." UNS i DNKiM već su dva puta postavljali ploče, ali su rušene i odnete - prvi put u oktobru 2012. godine, a drugi krajem septembra 2013, nepunih mesec dana od postavljanja.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da naprave prilog o povratku otetih monaha.

Po podacima porodica, poslednji put su viđeni u Velikoj Hoči, u prepodnevnim satima, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova. Automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.UNS i DNKiM proteklih godina tražili su da nadležne kosovske institucije, Euleks i UNMIK, Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenu i obnove istrage, javnom kampanjom i kroz instituciju zaštićenih svedoka podstaknu pojedince da progovore o zločinima nad novinarima.

UNS i DNKiM podsećaju da nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na KiM poput Ljubomira Kneževića, novinara prištinskog "Jedinstva" i dopisnika "Politike" koji je otet 6. maja 1999. godine kod Vučitrna. U avgustu 1999. godine u Prištini je nestao i Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, a deo posmrtnih ostataka Simovića pronađen je u selu Obrinje kod Glogovca.

Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini. Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, a medijskog radnika Mila Buljevića 25. juna 1999. godine nedaleko od izbegličkog centra u Prištini otela je OVK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track