DANAS JE DAN BIA: Cilj moderna nacionalna služba bezbednosti
Foto: Printscreen

Direktor Aleksandar Đorđević

DANAS JE DAN BIA: Cilj moderna nacionalna služba bezbednosti

Društvo -
Obeležavanju dana BIA prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Maja Gojković, ministri i druge zvanice

BEOGRAD - Direktor BIA Aleksandar Đorđević izjavio je danas da je pred tom Agencijom period reorganizacije sa ciljem uspostavljanja moderne nacionalne službe bezbednosti, u skladu sa tekovinama savremenog evropskog puta, koji naša država baštini.

"Ovo zahteva unapređenje normativnog okvira koji uređuje rad Agencije, izgradnju modernijeg i funkcionalnijeg organizacionog sistema, podizanje profesionalnih standarda i obezbeđivanje profila kadrova specifičnih znanja", rekao je Đorđević na obeležavanju dana BIA kojem su prisustvovali predsednica skupštine Maja Gojković, premijer Aleksandar Vučić, ministri i druge zvanice.

Kako je rekao, uspostavljanje novih standarda, posebno u pogledu profesionalizma, stručnosti, poštovanja zakonitosti u radu, osavremenjivanje organizacije i metoda rada i vrednovanje rezultata na osnovu egzaktnih pokazatela, bili su prioriteti u proteklih godinu dana.

"Činjenica je da ovo nisu nimalo laka vremena za aktere u oblasti bezbednosti. Republika Srbija, nažalost, ne od skoro, izložena je veoma ozbiljnim bezbednosnim pretnjama. Blagovremeno identifikovati te pretnje, tačno oceniti stepen njihove opasnosti i adekvatno im se suprotstaviti, predstavlja ključ uspešnog rada Agencije", ocenio je Đorđević.

"Samo letimično nabrajanje pretnji bezbednosti Republike Srbije - separatističke tendencije na pojedinim delovima teritorije, terorizam (posebno verski motivisan), uticaj stranog faktora usmeren protiv vitalnih nacionalnih interesa, organizovani kriminal koji ugrožava osnove ekonomskog sistema države, nestabilno okruženje, opasnost od epidemije zaraznih bolesti, ekonomske i socijalne tenzije - dovoljno govore o odgovornosti ove generacije pripadnika Agencije", upozorio je Đorđević.

Direktor BIA je naveo da su period od poslednjih godinu dana, kada je u pitanju rad Agencije, obeležili intenzivno angažovanje svih njenih kapaciteta na ispunjavanju zadataka u skladu sa novoustanovljenom bezbednosno-obaveštajnom politikom Vlade Republike Srbije.

Kako je precizirao, ta politika se ogleda u stavljanju akcenta na bezbednosne pojave i događaje u okruženju, zbog činjenice da se region susreće sa sve izraženijom tendencijom radikalizacije i regrutovanja za učešće građana sa ovih prostora u oružanim konfliktima u svetu, što ozbiljno uvećava stepen pretnje po bezbednost države i ugrožava njen međunarodni kredibilitet.

On je ukazao i na značaj prepoznavanju stepena opasnosti po bezbednost Republike Srbije od privrednog i finansijskog kriminaliteta, kojima se ugrožava ekonomska stabilnost države, kao i dostizanju visokih standarda u ostvarivanju informativne uloge Agencije, putem blagovremenog i pouzdanog informisanja kreatora politike države u svim oblastima.

Takođe deo te politike je i u održavanju pozicije Agencije u međunarodnoj bezbednosno-obaveštajnoj zajednici, kao kredibilnog i pouzdanog partnera, kao i poštovanje demokratske civilne kontrole od strane zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao garancija da će biti izbegnute greške.

"Ovde moram da pomenem da je i uvek kritični ombdusman, nakon izvršene kontrole, ocenio našu saradnju kao kooperativnu, a postupanje Agencije kao „zakonito i u skladu sa pozitivno-pravnim i institucionalnim okvirom koji uređuje naš delokrug rada", a što je sve u skladu sa zahtevima za civilnom kontrolom službi bezbednosti. Na to smo jako ponosni", istakao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, proteklu godinu obeležio je ozbiljan doprinos borbi protiv organizovanog kriminala u okviru koje je, zahvaljujući krajnje sistematičnom i samopregornom radu ove službe, i Darko Šarić priveden pravdi.Međutim, dodao je, ostalo je još puno prostora za napredak.

"Novo vreme, tempo promena u svim oblastima života, praćeno pojavom novih pretnji bezbednosti, neminovno od inistitucija kao što je Agencija zahteva konstantno prilagođavanje i adekvatan odgovor. U tom pogledu pred Agencijom je period reorganizacije sa ciljem uspostavljanja moderne nacionalne službe bezbednosti, u skladu sa tekovinama savremenog evropskog puta, koji naša država baštini", rekao je Đorđević.

Direktor BIA je naveo i da u javnosti postoji stalna mistifikacija rada Agencije i da su prisutne i brojne predrasude, "koje sa razlogom postoje s obzirom da su u prošlosti pojedinici ove službe bili povezivani sa tragičnim i nesrećnim događanjima".

"Zbog svega toga, danas se susrećemo sa nepoznavanjem i nerazumevanjem opsega rada Agencije, njenih nadležnosti i stvarnih mogućnosti. Stoga je dužnost ovog rukovodstva da promeni sliku o Bezbednosno-informativnoj agenciji, držeći njen rad isključivo u okvirima zakona", poručio je Đorđević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track