DANAS JE SVETSKI DAN HLEBA: Srbi pojedu 100 kg, triput više od ostalih!
Foto: Zorana Jevtić

Posebno mesto u srpskoj kulturi

DANAS JE SVETSKI DAN HLEBA: Srbi pojedu 100 kg, triput više od ostalih!

Društvo -
U Srbiji se dnevno proizvede oko 3,5 miliona vekni hleba, a potroši oko 3,3 miliona
1 / 3 Foto: Beta

BEOGRAD - Danas je Svetski dan hleba, namirnice koja potiče iz vremena prvobitne zajednice i koju danas jedu svi ljudi bez obzira na rasu, religiju i kulturu.

U Srbiji se godišnje pojede nešto više od 100 kilograma hleba po stanovniku, što je tri puta više od proseka u Evropi.Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kazao je da se u Srbiji dnevno proizvede oko 3,5 miliona vekni hleba, a potroši oko 3,3 miliona. On je naglasio da je u proizvodnji i potrošnji najzastupljeniji beli hleb "sava" od brašna tipa 500, čija je maksimalna cena regulisana vladinom uredbom o cenama na maksimalno 46 dinara.

Foto: Beta
Foto: Beta

- Hleb "sava" od 500 grama, koji je odličnog kvaliteta, čini 80 do 85 odsto ukupne proizvodnje. On može da se nađe u prodaji i po nižim cenama od 46 dinara - dodao je Pralica. Prema njegovim rečima, ostale vrste hleba koje se proizvode u Srbiji su na slobodnom režimu formiranja cena, a njih uglavnom koriste ljudi koji vole specijalne vrste, vode računa o sastavu i kvalitetu ili zdravstveno moraju da ih koriste. Pralica je naglasio da će snabdevanje hlebom u Srbiji biti redovno, a ni cena najzastupljenije vrste hleba neće rasti, odnosno biće maksimalno 46 dinara po vekni.

On je dodao i da Unija pekara Srbije ne obeležava 16. oktobar - Svetski dan hleba, već da ima svoje dane, kao što su Pekarski dani i Pekarska slava.

Srpski običaji u vezi sa hlebom

Hleb ima posebno mesto i u srpskoj kulturi i tradiciji. Koristi se u mnogim obredima vezanim za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike. U Srbiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice. U Sremu, u selu Pećinci, nalazi se i Muzej hleba, u kome je izložena zbirka od 96 različitih vrsta hlebova koji su se mesili za praznike i porodične običaje.

Foto: Maja Mojsovski Rašević
Foto: Maja Mojsovski Rašević

Kroz izložbenu postavku, ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici, ali i o ljudima, običajima i načinu života u prošlosti. U okviru muzejskog kompleksa u Pećincima, nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena hlebu.

Foto: Beta
Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track