Danas je Svetski dan zaštite ozonskog omotača
Foto: Rojters Ilustracija

Srbija čini sve

Danas je Svetski dan zaštite ozonskog omotača

Društvo -
Debljina ozonskog omotača trenutno je oko tri milimetra, zbog čega je i dalje potrebno da se preduzimaju mere njegove zaštite

BEOGRAD - U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava Svetski dan zaštite ozonskog omotača, 16.septembar, rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković i istakla da država čini sve kako bi doprinela globalnoj akciji očuvanja ozonskog omotača.

"Pozivam sve građane da dođu na te manifestacije i da se informišu o značaju ozonskog omotača za zdravlje stanovništva i saznaju više o nacinu na koji mogu da zaštite ozonski omotač", kazala je ministraka novinarima.

Kako je precizirala, danas će biti realizovano nekoliko manifestacija u okviru zajedničkog projekta Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Organizacije za industrijski razvoj UN, radi podizanja svesti građana o značaju zaštite ozonskog omotača.

Prema njenim rečima, u Valjevu će biti održana manifestacija "Ovo je moj ozon", a u Pančevu će biti stručna predavanja i predstavljanja akcija "Ozon frendli proizvoda".

U Čačku će biti organizovana javna edukativna kampanja o zaštiti ozonskog omotača pod nazivom "Zaštiti ozonski omotačc, zaštiti sebe", slična manifestacija će biti u Kragujevcu, dok je u Beogradu planirano niz stručnih predavanja i panel diskusija.

Bogosavljević-Bošković je kazala da je za projekte koji se danas realizuju izdvojeno 3,2 miliona dinara iz donacija, koje su date, nakon sprovedenog konkursa, organizacijama civilnog društva.

Ministarka je podsetila da je 1987. godine potpisan Montrealski protokol koji obavezuje sve zemelje potpisnice da smanje upotrebu sredstava koja oštećuju ozonski omotač. Od tada je smanjena upotreba hemijskih jedinjenja koja oštećuju ozonski omotač i u značajnoj meri je zaustavljeno njegovo oštećenje.

"Od tog perioda do danas upotreba sredstava koja oštećuju ozonski omotač, poput freona, smanjena je za 98 odsto", kazala je Bodosavljević-Boškovićeva.

Kako je istakla, debljina ozonskog omotača trenutno je oko tri milimetra, zbog čega je i dalje potrebno da se preduzimaju mere njegove zaštite.

"Srbija čini sve što je u njenoj moći da kroz donošenje odgovarajućih zakonskih propisa smanji upotrebu hemikalija koje oštećuju ozonski omotač i na taj način učestvuje u globalnoj akciji", kazala je ministarka poljoprovrede i zaštite životne sredine.

Svetski dan zaštite ozonskog omotača obeležava se od 1995. godine, na osnovu odluke Ujedinjenih nacija, a radi naglašavanja važnosti sprovođenja Montrealskog protokola o supstancama koje uništavaju ozonski omotač.Ozon (O3) je alotropska modifikacija kiseonika koja se sastoji od tri njegova atoma.

Ozonski omotač je sloj u atmosferi Zemlje koji sadrži relativno visoke koncentracije ozona i apsorbuje i do 96 odsto sunčeve svetlosti visokih frekvencija (ultraviolentne svetlosti) koja je štetna za živi svet planete.Područje značajnog smanjenja koncentracije ozona, takozvane "ozonske rupe", formiraju se usled speciofično klimatsko-temperaturnih uslova koji pogoduju hemijskim reakcijama razgradnje ozona, a prvi put su primećene 1985 godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track